Dr. Marčinko: Dijete treba oba roditelja podjednako

Dr. Helena Marčinko
Dr. Helena Marčinko

Sve su brojnije i glasnije udruge nezadovoljnih očeva koji tvrde da su u brakorazvodnim parnicama oštećeni kad je u pitanju skrb za djecu. I neki dan je dvadesetak njih na Markovom trgu prosvjedovalo, tražeći da se ozakoni pravo djeteta na oba roditelja, što je podržala i ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić rekavši da "ne može ocu biti dosuđena mjera nadzora samo zato što je majka rekla da je nasilnik i zato što je majci tako ugodnije". Kako to izgleda u praksi, razgovaramo s dr. Helenom Marčinko, psihijatricom i sudskom vještakinjom iz Pule.

Čime se kao sudska vještakinja vodite u prosudbi kome dodijeliti dijete nakon razlaza bračnih partnera?

- Prema svim psihološkim kanonima, otac nije taj koji bi u prvoj godini djeteta trebao biti njegovatelj, već on mora podržavati majku, koja je tada u jedinstvu s djetetom. Jedino ako majka umre ili je duševno bolesna, ovisnica o alkoholu ili drogama, otac, poželjno uz pomoć druge ženske osobe, može preuzeti njegu tako malog djeteta. Kad je dijete veće, inzistiram da jednako viđa oba roditelja, da boravi kod njih ako je moguće u jednakim omjerima.

- Što je s agresivnim majkama? Mnogi se očevi žale da su oni žrtve agresije. Kako stručno presuditi?

- Naravno da postoji i ženska agresija, ona je puno podmuklija od muške, to je pasivna, latentna agresija, manipulacija. Svaki je slučaj za sebe, što kaže Tolstoj, svaka sretna obitelj je slična jedna drugoj, a svaka nesretna je nesretna na svoj način.

Uz već uhodane institucije, u Puli su otvoreni Obiteljski centar i Centar za zaštitu mentalnog zdravlja. Još uvijek nedovoljno?

- Nedostaje nam educiranih ljudi, za socijalne radnike, odgajatelje, defektologe… edukaciju za grupnu psihoterapiju provodi Institut za grupnu analizu pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a tako educirani za obiteljsku terapiju mogu dolaziti kod psihijatara na supervizije. I nas psihijatara kao i psihologa ima premalo. Velika je pogreška napravljena ukidanjem liječnika školske medicine. Sad liječnik opće prakse nema šanse, nema vremena niti uočiti problem. Zakoni postoje, teorija postoji, ali primjena iziskuje vrijeme i novac. (Razgovarala Duška PALIBRK)

PROČITALI STE SKRAĆENU VERZIJU RAZGOVORA S DR. HELENOM MARČINKO. CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter