Dr. Kapovic: EU nam se ekonomski ne isplati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladi znanstvenik sa zagrebackog Filozofskog fakulteta dr. Mate Kapovic jedan je od najpoznatijih hrvatskih politickih alternativaca. Smatra ga se antiglobalistom, ljevicarem i aktivistom koji je uvelike izvan postojeceg politickog sistema. On sam prihvaca izraz antiglobalist kada se govori o novoj Demokratskoj inicijativi protiv Europske unije, koju pokrece ovoga tjedna, ali napominje da mu klasicna lijevo-desna svrstavanja nisu po volji.

- Hoce li Demokratska inicijativa protiv EU-a biti stranka, udruga gradana ili nešto trece?

- To je ad hoc inicijativa gradana. Govorit cemo o ekonomskim pokazateljima, ali i o manjku demokracije u Uniji. Pogledate li kako funkcionira EU, vidjet cete da su eurobirokrati uglavnom neizabrani te postavljeni s još manje legitimiteta nego politicari u Hrvatskoj.

Velik utjecaj na EU imaju razne kapitalisticke lobisticke organizacije i skupine (kao npr. ERT), cija se rješenja cesto prihvacaju kao gotovi zakoni. Nemamo ništa protiv Europe koja bi bila ujedinjena na drugim nacelima. No, današnja Europa nije takva. Institucionalizacija neoliberalne politike na europskoj razini - što je EU danas - protiv interesa je vecine gradana.

- Upozoravate, kao utemeljitelj Demokratske inicijative protiv EU-a, da nas tamo ne cekaju med i mlijeko.

- Tako je. Naša inicijativa kritizirat ce na realisticnim politicko-ekonomskim osnovama ideju EU-a te sam ulazak Hrvatske u tu asocijaciju. Necemo pricati o siru i vrhnju, nego o realnim pokazateljima.

- Konkretno, zašto ste protiv EU-a?

- Kada posve liberaliziramo granice, naše selo ce propasti. Poljoprivrednici se nece moci natjecati s razvijenim i subvencioniranim poljoprivrednicima iz Unije. Propast ce i brodogradilišta, koja su rijedak ostatak industrijske proizvodnje u Hrvatskoj. U posljednjih 20-ak godina zemlja je posve deindustrijalizirana i realni sektor je skoro posve nestao. I primjer ZERP-a na Jadranu pokazuje "prednosti" EU-a. Zbog odustajanja od njegove primjene gubimo 300 milijuna eura godišnje, u cemu se vidi koliko je naivna naša politika pristupa EU-u.

- Što porucujete umornim gradanima, koji ne prate politicke finese?

- Nekoliko stvari. Da se ekonomski ulazak u EU ne isplati i da cemo imati još manje demokracije. Hrvatski gradani ce još teže moci utjecati na vlast ako ona bude u Bruxellesu umjesto u Zagrebu. Osim toga, treba srušiti mit o ljudskim pravima, koja ce navodno biti veca kad udemo u EU.

Pa u Francuskoj, recimo, nacionalne manjine uopce ne postoje, Bretonci i Baski gotovo da nemaju nikakvih prava, dok je kod nas nezamislivo da npr. talijanska manjina nema škole na svom jeziku. (Razgovarao Dubravko GRAKALIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter