Dr. Ivančić: Nema opravdanja za zatvorena vrata Hitne

Dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja (M. MIJOŠEK/arhiva)
Dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja (M. MIJOŠEK/arhiva)

Na moguće posljedice reforme službe hitne medicinske pomoći dr. med. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, upozoravao je još prije dvije godine, kad je izvanbolnička hitna pomoć izdvojena iz sustava domova zdravlja.

U Istri se to, nažalost, zaista i osjetilo i potvrdilo na nekoliko tragičnih događaja, kad su liječničke ekipe bile na drugoj intervenciji, a pacijenti naišli na zatvorena vrata Hitne.

- Posljedica je to nepromišljene reforme izvanbolničke hitne pomoći koja je provedena prije skoro dvije godine. Sustav koji je izgrađivan trideset godina promijenjen je preko noći: uveden je jedan dispečerski centar, bez opservacija pacijenata u ispostavama, s forsiranjem isključivo rada na terenu. Ovim modelom smo, kako je nedavno rekao gradonačelnik Umaga, izgubili "punto di riferimento" - mjesto na koje se pacijenti javljaju kad imaju ozbiljniji zdravstveni problem. Istovremeno država nije uredila sustav dežurstava koji je trebao preuzeti ne-hitna stanja.

Od Nove godine se najavljuje prestanak plaćanja ordinacija posebnog dežurstva, tako da subotom popodne i nedjeljom u Istri neće raditi niti jedna ordinacija opće medicine. Ukratko, tzv. reformom drastično je snižena kvaliteta zdravstvene zaštite u Istri.

- Koliko su ekipirani domovi zdravlja, posebno u manjim gradovima, da bi mogli sami pokrivati 24-satna dežurstva kroz cijelu godinu? Što kad su timovi hitne pomoći na terenu i pacijenti naiđu na zatvorena vrata Hitne?

- Od početka smo govorili da će biti problema ako se uvede kruti sustav timova, bez pripravnosti liječnika, vozača, sestara. Pogotovo smo isticali da će biti problema zbog zatvorenih vrata. To pacijent ne može razumjeti, to ne možete opravdati nikakvim argumentima. U Istri se taj problem još više osjeća jer smo prije reforme imali sustav koji je Ministarstvo sada uvelo u cijeloj zemlji - timove hitne medicinske pomoći 24 sata. Ali, nismo se bazirali na modelu da, kad je na primjer ekipa iz Poreča na intervenciji, za drugi slučaj u Poreč dolazi ekipa iz Umaga.

Imali smo razrađen sustav lokalnog rješavanja hitnih slučajeva, na nivou gradova, a samo iznimno su morali dolaziti timovi iz drugog grada. Reformom je uveden isti model za Zagreb, Umag ili Grubišno polje, što nije normalno. (razgovarala D. PALIBRK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter