Dr. Ivan Matijašić - izrazit humanist i domoljub

Knjigu su predstavili autor Robert Matijašić, te Josip Šiklić i Igor Povrzanović (A. DAGOSTIN)
Knjigu su predstavili autor Robert Matijašić, te Josip Šiklić i Igor Povrzanović (A. DAGOSTIN)

"U sjeni okružen svjetlom Dr. Ivan Matijašić - život i djelo (1916.-2001.)", puni je naziv monografije o ovom znamenitom liječniku koja je predstavljena u petak u ispunjenoj dvorani Istra pazinskog Spomen doma. Knjigu je napisao liječnikov sin, sveučilišni profesor, arheolog, bivši rektor pulskog Sveučilišta i sadašnji predsjednik Čakavskog sabora Robert Matijašić, a predstavljena je stotinu godinu nakon rođenja Ivana Matijašića, na Dan hrvatske knjige i Dan planeta Zemlja.

Karizmatična ličnost

- Nas je okupila monografija o dr. Ivanu Matijašiću, liječniku i kirurgu, koji je svojim stručnim umijećem, stečenim medicinskim znanjem na uglednim sveučilištima, svojim uspješnim intervencijama na bolesnicima, kao i odnosom prema ljudima Pazinštine, kasnije Puljštine, pa onda i drugih dijelova Europe i Afrike, stekao ne samo glas vrlog i sposobnog liječnika, već i karizmatične ličnosti, kazao je uvodno povjesničar umjetnosti Josip Šiklić.

- Radi se o izvornom razmjerno opsežnom znanstvenom dijelu profesora Roberta Matijašića koji je u taj rukopis ugradio mnogo truda i pritom koristio iskustvo plodnog povjesničara. Riječ je o dokumentarističko-historiografskom i dijelom autorskom memoarskom rukopisu. Opisuje životni put i profesionalni razvoj dr. Ivana Matijašića, izrazitog humanista i domoljuba, skromnog i uspravnog čovjeka, jednog od najistaknutijih liječnika istarske zemlje, kazao je Igor Povrzanović koji je uz Miroslava Bertošu recenzent knjige.

Dodatnu vrijednost knjizi daje opis načina života i društvenih prilika u Istri, posebice Pazinštini, u doba odrastanja budućeg liječnika, ali i opisi kasnijeg života, organizacije partizanske ratne bolnice u Pazinu i Gologorici te robijanja u njemačkom koncentracijskom logoru Dachau.

Gradio zdravstvo svoga kraja

- Knjiga pokriva mnoge općedruštvene, političke, obrazovne i zdravstvene okolnosti kraja austrougarske vlasti, kao i razdoblja talijanske administracije, a posebice poraća kada su mahom svi zdravstveni radnici napustili Istru i kada je Ivan Matijašić odlučio ostati na svojoj zemlji i graditi zdravstvo ovoga kraja usprkos nepovoljnim uvjetima, kazao je Povrzanović.

- Monografija je dokumentirano, dinamično pisano i izvanredno zanimljivo djelo o ličnosti istaknutog istarskog liječnika, ali i sjajno opisana i virtuozno sročena saga iz koje izrasta priča o usponu i uspješnoj karijeri intelektualna-self-made-mana poniklog iz siromašne i analfabetske obiteljske sredine, kojemu je u ranim godinama jedina podrška bila požrtvovnost vlastite majke. Unatoč tome, to nije privatna povijest dr. Ivana Matijašića, njegovih korijena i njegove obitelji, jer je autor, sin Robert, znao iz dokumentarnih vrela kojima je raspolagao, djelomično i iz vlastitoga sjećanja, monografski pristup temi pretvoriti u publicističko-stručni i znanstveni tekst u kojem su, umjesto osobnih uspomena, u prvi plan izbile slike svakodnevnoga života, društvenih i političkih prilika, individualne i kolektivne sudbine, a iznad svega vjerodostojni podaci izvanredno važni za povijest zdravstva u Puli i Istri, napisao je u recenziji Miroslav Bertoša.

- I danas mnogi pamte razgovore koje je doktor Matijašić vodio s njima, upute koje im je davao, sjećaju se njegovih savjesnih i požrtvovnih ispunjavanja liječničke dužnosti, humanih napora da se izliječe bolesni i spase njihovi životi. Nije zaboravljao na Hipokratovu zakletvu, ali ju je u svojem radu daleko nadvisivao pristupajući pacijentima, ali i bolesnim uopće, stručno i humano, zdravima, pak, savjetom i uputama, kazao je urednik knjige Josip Šiklić te riječ dao Matijašićevoj pacijentici Mariji Ivić iz Gologorice.

Bez izgreda u Gologorici

- Upoznala sam dr. Matijašića s nepunih 12 godina sudbonosnih i dramatičnih dana 1943. godine kada je preuzeo vodstvo partizanske bolnice u Gologorici. Za ono vrijeme i za one prilike su lijepo smjestili bolnicu. Dolazila je njemačka okupacija, i tako su smisleno po njegovom vodstvu, izvjesili bijelu zastavu na zvonik u znak predaje, a na obje zgrade od gospode De Franceschi gdje je bila smještena bolnica dao je izraditi zastave Crvenog križa tako da se zna da je tu bolnica. Sjećamo se paleža i ubijanja njemačkih vojnika po Istri, a znakovito je da prilikom dolaska one silne vojske u Gologorici nitko nije stradao i da nije bilo izgreda, zahvaljujući postupanju dr. Matijašića i tadašnjeg župnika Josipa Pavlišića koji je išao ususret na ulazu u mjesto da dočeka Nijemce koji su došli naoružani do zuba, kazala je svjedokinja vremena Marija Ivić iz Gologorice.

O Ivanu Matijašiću je govorio i poznati labinski liječnik Lucijan Mohorović. Vicematurantica pazinske gimnazije Mirta Krsnik pročitala je ulomak iz knjige, te pismo časne sestre Rozalije Težak o sjećanjima na dr. Matijašića, dok je događaj upotpunila Elda Krajcar Percan skladbom pazinskog profesora Saše Šantela i njemačkog skladatelja Gustava Langea.

Dr. Robert Matijašić: Knjigu sam napisao za sve one koji su ga cijenili

- Ovo mi nije prva knjiga kojom se predstavljam, ali sam naravno vrlo uzbuđen, i ne glumim pri tome, jer pisati o vlastitom ocu nije bilo lako početi, kazao je autor Robert Matijašić u uvodu svojeg izlaganja, zahvalivši se brojnoj publici koja je poznavala i iznimno cijenila njegova oca. "Počeo sam pisati knjigu s jednim osjećajem dužnosti i radoznalosti, iako sam pritom imao neke moralne dvojbe. Pisati o ocu i razotkriti ga i u nekim intimnim detaljima nije bilo lako, tako da sam ispočetka krenuo jednom historiografskom metodom, dok je drugi dio autobiografski i biografski. Molim vas da pritom imate na umu da on ovu knjigu ne bi želio, on je bio, kako kaže Povrzanović, inherentno samozatajan, sigurno bi se protivio da se tako nešto predstavi, međutim, 15  godina nakon smrti odlučio sam ovu dvojbu razriješiti ovako. Započeo sam pisati knjigu za sebe, za obitelj, za potomstvo i za sve one koji su ga cijenili", kazao je Robert Matijašić. Inspiraciju za naslov knjige pronašao je u jednom citatu Herodota koji kaže "živimo na svijetlu okruženi tamom", a on je to premetnuo budući da odabrani naslov bolje oslikava lik dr. Matijašića. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter