Dr. Hrstić: Pulska bolnica uštedama kontra gubitaka

Irena Hrstić (D. MEMEDOVIĆ)
Irena Hrstić (D. MEMEDOVIĆ)

Prošlo je šest mjeseci otkad je na čelo pulske bolnice došla doc. dr. sc. Irena Hrstić, sanacijska upraviteljica, te smo stoga s njom razgovarali o tome što je dosad učinjeno i što se planira.

- Projekt sanacije traje šest mjeseci, ali država je zasad podmirila dugove samo kliničkim centrima. Vaš je zadatak, kao sanacijske upraviteljice, da ne stvarate nove dugove. Uspijevate li?

- Dospjele obveze pulske bolnice i dalje postoje, no bitno je naglasiti da nemamo problema s isporukom lijekova i medicinskog materijala. Nadam se da ćemo novac za sanaciju dobiti uskoro, nakon rebalansa proračuna. Pozitivno je da dug koji smo zatekli lani u kolovozu - 203 milijuna kuna, nismo povećali u sljedeća četiri mjeseca. Uspjeli smo uštedama neutralizirati gubitke.

- Na čemu se štedjelo?

- U drugoj polovici prošle godine u odnosu na prvih šest mjeseci uštedjeli smo na sredstvima za plaće oko tri milijuna kuna, na uredski materijal oko 125 tisuća, na izdanu energiju 404 tisuće, na usluge održavanja oko 400 tisuća, na opremu 70 tisuća, na potrošnom medicinskom materijalu 1,3 milijuna kuna.

Izdaci za posebno skupe lijekove veći su za 1,8 milijuna, ali to je nešto što ne možete selekcionirati odlukom tko hoće, a tko neće dobiti nužno potreban lijek. Govori se da liječnici previše prepisuju lijekova pod utjecajem farmaceutske industrije pa treba naglasiti da posebno skupi lijekovi prolaze minimalno tri, u pulskoj bolnici čak i četiri razine kontrole. Iako smo rashode lani uspjeli smanjiti za 14 milijuna kuna, razina zdravstvene usluge nije pala.

- Na nacionalnoj razini lani je prepolovljen broj obavljenih operacija u odnosu na godinu prije. Posljedice su to i štrajka liječnika, ali i uvođenja smjenskog rada, kojem se najviše opiru kirurzi. Kakva je situacija u pulskoj bolnici?

- Kada govorimo o smjenskom radu, ljudi pomisle na klasične smjene - jutarnju, poslijepodnevnu i noćnu, ali postoje i drugi načini organiziranja rada. Po novom kolektivnom ugovoru, nijedan radnik ne smije raditi duže od 16 sati, to su naše smjene. Nije smjenski rad problem samo za kirurge i anesteziologe, već je problem u broju izvršitelja na pojedinoj djelatnosti.

Mi u pulskoj bolnici još nemamo smjenski rad na kirurgiji. Uveli smo ga parcijalno od 1. siječnja, u punom opsegu na odjelima za unutarnje i zarazne bolesti jer tamo imamo dovoljno kadra. Do kraja ovog mjeseca obuhvatit ćemo sve ostale. Već smo detektirali neke probleme koje ćemo pokušati riješiti. Smanjen je postotak prekovremenih sati za 60-70 posto. (razgovarala D. PALIBRK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter