Dr. House riješio stvarni zdravstveni problem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godinu dana njemački pacijent patio je od niza simptoma koji su se pogoršavali a liječnici nisu uspijevali otkriti uzrok. Njegovo je srce počelo otkazivati, vid i sluh pogoršali su se, patio je od želučanog refluksa, otečenih limfnih žlijezda i neobjašnjive vrućice. Prognoza je bila loša.

Ideja o uzroku problema pojavila se zahvaljujući jednoj od epizoda popularne televizijske serije "House" u kojoj briljantni liječnik i cinik Gregory House postavlja dijagnoze neriješivih slučajeva, navodi se u prikazu medicinskog slučaja objavljenom u britanskom medicinskom časopisu Lancet. Jedan od njemačkih liječnika koji je primio 55-ogodišnjeg pacijenta upućenog u Marburški centar za nedijagnosticirane bolesti u svibnju 2012. sjetio se epizode u kojoj je tim dr. Housea sumnjao na trovanje kobaltom.

Sumnja je potvrđena i u stvarnom životu i otkriveno je da je uzrok problema istrošeni umjetni kuk koji je zamijenjen keramičkim. "Ubrzo nakon zamjene kuka koncentracija kobalta i kroma u krvi počela se smanjivati i zdravstveno stanje pacijenta stabiliziralo se", navodi se u prikazu slučaja.

Godinu dana nakon zamjene dotrajalog umjetnog kuka rad srca poboljšao se 40 posto, nije više bilo vrućica ni želučanog refluksa. No, njegov sluh i vid tek su se djelomično popravili jer je oštećenje kobaltom bilo preteško.

Voditelj tima Juergen Schaefer kaže kako je epizoda dr. Housea s trovanjem kobaltom bila od pomoći jer je zbog nje bio svjestan problema s tim metalom, no ističe da su naravno korištene i druge dijagnostičke metode. "To pokazuje da solidno napravljen zabavni program ne samo da zabavlja i educira nego može i spasiti život." Serija dr. House rađena je po stvarnim medicinskim slučajevima i Schaefer ju koristi u predavanjima kako bi skrenuo pažnju studenata medicine na rijetke ili neobične bolesti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter