Dr. Davor Mandić o Istri u vihoru Velikog rata

Jedan od recenzenata bio je i akademik Petar Strčić (V. BEGIĆ)
Jedan od recenzenata bio je i akademik Petar Strčić (V. BEGIĆ)

Predstavljanje knjige "Istra u vihoru Velikog rata" dr. Davora Mandića, objavljene u izdanju Susreta na dragom kamenu, s podnaslovom "Sudbina evakuiraca - 1914. - 1918.", održano je u utorak navečer u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici pred brojnom publikom.

Recenzentica dr. Božena Vranješ-Šoljan kazala je da je iznimno ponosna na autora, kojega poznaje još iz studentskih dana, te na vrlo opsežno djelo, u kojem se predstavlja fenomen evakuiraca i njihovih sudbina, otkrivajući dosad nepoznate priče.

- To je vrlo težak dio povijesti, a dr. Mandić uz pomoć brojnih izvora piše o planu evakuacije i životu malih, običnih ljudi tijekom tih teških godina. Pulsku svakodnevicu prikazuje na vrlo zanimljiv način, uz brojne fusnote, fotografije, razglednice i drugi materijal, dokumentaristički, rekla je dr. Vranješ-Šoljan.

Drugi recenzent, akademik Petar Strčić, ističe: "Tekst otkriva kako se dio evakuiraca ipak uspio vratiti u zavičaj, ali podrobno analizira i povremeno zaustavljanje procesa, čemu je uzrok između ostalog i činjenica da su se mnogi među evakuircima počeli uključivati u onodobna revolucionarna kretanja, koja u konačnici ubrzavaju propast Austro-Ugarske, uzrokujući tako i nestajanje višestoljetne vlasti austrijskih struktura u dijelu središnje i istočne Istre te u njezinom nekadašnjem preostalom mletačkome dijelu".

Autor je zahvalio recenzentima i uredniku Armandu Debeljuhu, a prisutne su pozdravili i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, marčanski načelnik Marijan Kostešić te ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović. (V. BEGIĆ).


Podijeli: Facebook Twiter