Dr. Božac: Tumor ne nastaje preko noći

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Rak - pojavnost i mogućnost probira, bila je tema predavanja koje je u rovinjskom Domu kulture održao pulski onkolog Mario Božac. Uz objašnjenje što je tumor i kako nastaje Božac je podastro i podatke o njegovoj pojavnosti u zemlji i na području naše županije.

Prema podacima iz 2008. godine u Hrvatskoj je evidentirano 20.357 oboljelih, od kojih 11.015 muškaraca i 9.342 žene. U istoj godini od raka je umrlo 13.086 ljudi, 7.608 muškaraca i 5.478 žena. Što se pak tiče Istarske županije, a prema podacima iz 2009. godine, evidentirane su 992 osobe, od kojih 512 muškaraca i 480 žena. Na popisu najučestalijih nalazi se rak debelog crijeva sa 163 oboljela, odnosno 146 osoba s rakom dojke.

Evidentno je također, da broj oboljelih raste, odnosno da je u posljednjih pet godina u Istri broj oboljelih od ove zloćudne bolesti uvećan za 20, odnosno trideset slučajeva. Govoreći o razlozima povećanja broja oboljelih dr. Božac, između ostalog, istaknuo je i da tumor ne nastaje preko noći.

- On nije trauma, upala ni infekcija već proces kojemu treba vrijeme da bi postao bolest s jasnim simptomima. Zato je iznimno važno preventivno djelovati, poručuje dr. Božac višekratno apostrofirajući važnost pravodobnih pregleda i djelotvornosti odziva na preglede dojki i debelog crijeva, odnosno dva aktualna programa koja se provode u RH-a. Po njegovim riječima odziv građana je daleko ispod očekivanog.

- Dobrim se probirom može smanjiti smrtnost od raka. Primjerice, kod osoba iznad 50 godina broj umrlih u slučajevima raka debelog crijeva umanjuje se za 30 do 80 posto, kod raka dojke za 25 do 30 posto, a kod raka vrata maternice kod žena iznad osamnaest godina za 60 posto.

No, najveći problem probira, ako se to tako može nazvati, je u tome što se Hrvati malo i slabo odazivaju pregledima. 

- Problem nemara, neodziva građana preventivnim pregledima Skandinavci su još 1990. godine riješili na drugi način koji i nisu bili ažurni domislili su se rješenju. Uz poziv, dodali su i drugu obavijest u kojoj su istaknuli da ukoliko se pozvana osoba ogluši i ne dođe na pregled, a u roku od deset idućih godina dobije rak troškove bolničkog liječenja snosi sama.  (N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter