Dr. Angelovska: Primarni ginekolog je privilegija

Ginekološki dispanzer na Verudi (D. MEMEDOVIĆ)
Ginekološki dispanzer na Verudi (D. MEMEDOVIĆ)

Tek šest ginekologa pod kapom Istarskih domova zdravlja skrbi o primarnoj ginekološkoj zaštiti djevojaka i žena s čitave Puljštine. Stoga ne čudi što se na preglede predugo čeka i na telefone se u nekim ambulantama nitko ne javlja, pa pacijentice i radi narudžbe recepta često trebajuu osobno potegnuti do Verude. Tamo su, naime, smještene jedine tri aktivne ordinacije koje u dvije smjene dijeli spomenutih šest ginekologa pod ugovorom s HZZO-om. Jedna je u Domu zdravlja Veruda a dvije u prizemlju zgrade na Trgu kralja Tomislava. Ambulante su to stiješnjene na desetak kvadrata, s tek po jednim ultrazvučnim aparatom na obje lokacije.

Četiri ginekologinje na jedan ultrazvuk

U ginekološkoj poliklinici na Verudi lani je Istarskim domovima zdravlja, nakon dugog sudskog spora, potvrđeno vlasništvo nad stanom od stotinjak kvadrata, ali adaptacija nikako da počne. Prema riječima ravnatelja Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančića, s tim bi kvadratima sve četiri ginekologinje dobile svoju ordinaciju, a ne kao sada, da jedna mora izaći prije nego što završi posao jer drugoj počinje smjena.

U Domu zdravlja na Verudi, pak, u ordinaciji lani preminulog dr. Rokija Gjonija izmjenjuje se šestero ginekologa iz pulske bolnice jer se nitko ne javlja na još uvijek otvoren natječaj. U prosjeku svaka ambulanta primarne ginekološke zaštite u Puli skrbi o više od sedam tisuća pacijentica pa se radi kao na traci. Na popisu za preglede dnevno bude 20-ak pacijentica, uz sve moguće hitnoće, neplanirane ultrazvučne preglede, savjete trudnicama i ženama u perimenopauzi.

U ambulanti dr. Olge Angelovske, kaže medicinska sestra Dušica Milosavljević, sada naručuju za početak travnja, osim hitnoća koje idu preko reda. Doktorica je zaposlila administratora koji dva sata dnevno (10-12 ili 17-19 sati) upisuje pacijentice za preglede i prima narudžbe za recepte i redovne pretrage. Ako pacijentice žele razgovarati sa sestrom ili doktoricom, ostave poruku i one im se jave pri kraju radnog dana. Naručivati se i postavljati pitanja može i preko e-maila.

Administrator dva sata dnevno na telefonu

- Tako smo dostupniji pacijenticama, brži u pružanju usluga, a rasteretili smo našu medicinsku sestru koja se može više posvetiti uzimanju šire anamneze i savjetovanju. Primalja je i ima bogato iskustvo, hvalevrijedni su ti savjeti koje od nje dobiju naše pacijentice, kaže dr. Angelovska.

Nedostatak specijalista u čitavoj je Hrvatskoj gorući problem, oko 600 ih je već otišlo otkad su im otvorena vrata Europske unije, gdje su ginekolozi, uz anesteziologe, najtraženiji liječnički kadar.

- Tržište rada je slobodno i svatko ima pravo potražiti novo radno mjesto koje je i bolje plaćeno. Nekad je to bio jako atraktivan posao, ali svijet ostaje na mlađima, a mladi su pametni, znaju koliko je ovo rizičan posao, da hodamo po rubu britvice i nitko se ne želi porezati. Teško je organizirati posao s dopuštenih do devet tisuća pacijentica po ginekologu, kaže dr. Angelovska.

Zahvalna je dr. Draganu Belciju, šefu ginekologije u pulskoj bolnici, koji je promptno reagirao kad se nitko nije javio na natječaj za ambulantu pokojnog dr. Gjonija, te kolegama koji nakon dežurstva u bolnici dolaze raditi u ordinaciji primarne zaštite.

- Nekada smo imali veći broj ginekologa u gradu, ali sada kolege koje se spremaju za mirovinu nemaju zamjene. Specijalizacija traje oko pet godina, a problem je i zatvoriti financijsku konstrukciju. Jedan dio novca osiguravaju domovi zdravlja, a drugi dio HZZO. Na Stručnom vijeću Doma zdravlja usvojili smo odluku o devet specijalizacija od kojih su dvije iz ginekologije, ali natječaj ćemo raspisati tek kad se osigura novac, kaže dr. Angelovska. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter