Dozvoljeno pecanje u Pulskom zaljevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski rekreativci i sportski ribolovci moci ce ribariti unutar pulske luke, zakljucak je Upravnog vijeca pulske Lucke uprave.

Naime, izmjenom pravilnika o redu u pulskoj luci clanovi vijeca te ustanove složili su se s cinjenicom da ribolovci koji se tim sportom bave rekreativno mogu loviti ribu za vlastite potrebe unutar pulske luke od lukobrana do ispred otoka Sveti Andrija podno Muzila, Smokvice i Vargarole te sjeverno kod otoka Sveta Katarina prema uvali Zonka.

Nekad se na tom podrucju moglo ribariti, no izmjenom Zakona o redu u lukama pred nekoliko godina ta je pogodnost ukinuta.

Sada, kada o tome odlucuju županijske i gradske lucke uprave, ta je odluka izmijenjena u korist svih onih peškadora koji su desetljecima van porta, do lukobrana, zimi lovili mole, šure, ribone, kalamare i sipe te panulali za zubace i brancine.

Odlukom Lucke uprave u vanjskom dijelu luke dozvoljeno je ribariti s dva odmeta, dvije kancenice i s dvjema povlacnim povrazima ili panulama. Na svakom pojedinom ribolovnom alatu moguce je imati po tri udice.

Strogo je zabranjeno ribariti u gospodarske svrhe, odnosno polaganje mreža, parangala, vrša i slicnog, kao i sve druge aktivnosti kojima se ometa odvijanje pomorskog prometa na prilazu luci, osim uz odobrenje Lucke kapetanije.

Sportske i druge aktivnosti mogu se obavljati na plovnom putu samo uz prethodno odobrenje Lucke kapetanije, a zahtjev za izdavanje odobrenja mora se podnijeti najmanje osam dana ranije.

- Resorno ministarstvo je nakon izmjene Zakona o lukama dalo mogucnost da se djelomicno dozvoli ribolov u lukama i mi smo to prihvatili, prvenstveno zbog domaceg stanovništva. Ribici su nekad znali panulati ili loviti mole u vanjskom dijelu porta, no na žalost to je bilo zabranjeno.

Sada kad je zakon izmijenjen, ne vidim razloga zašto naši ribici ponovo ne bi mogli dignuti koju kilu ribe za veceru. Odluku smo proslijedili pulskoj Luckoj kapetaniji na odobrenje buduci da se radi o plovnom putu, izjavio je ravnatelj pulske Lucke uprave Donald de Gravisi. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter