Dozvoljen cirkus sa životinjama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi gost Marsovog polja je cirkus, koji je ondje podigao šator, a dogadaj nas je zainteresirao buduci da se na plakatima nalaze žirafe koje su ocito aktivni sudionici predstava. Prije pet godina udruge za zaštitu životinja pobunile su se protiv cirkusa u Puli, ali se ipak nisu uspjele izboriti za prava "zatocenika zabave za dvonošce".

Za sada one još nisu reagirale na tek pristigle artiste i njihovu pratnju, koji su od gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu dobili dopuštenje za održavanje manifestacije na navedenoj lokaciji.

Rijeckoj je tvrtci Arena i Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom odobrio privremeno korištenje lokacije, a rješenjem Ministarstva poljoprivrede utvrdeno je da ne postoje veterinarsko-zdravstvene smetnje za privremeni uvoz životinja.

Po zakonima u Hrvatskoj ove su vrste predstava dozvoljene, a Zakonom o dobrobiti životinja zabranjeno je jedino "vodenje i nastupanje s posebno sputanim životinjama (npr. medvjedima)".

Ipak, nekoliko gradova Lijepe naše uskratilo je gostoprimstvo cirkusima koji ne koriste iskljucivo ljudski potencijal. (I. N. T.)


Podijeli: Facebook Twiter