Dozvola za kupanje tek u subotu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobiveni su rezultati prvog uzorkovanja mora u pulskoj uvali Valsaline. Na dan onecišcenja, 11. kolovoza, kada je uslijed jakog nevremena aktiviran havarijski ispust crpne stanice te se izlila voda iz sustava javne odvodnje, more je, kako su pokazale laboratorijske analize, bilo veoma onecišceno.

Od Sonje Dikovic, voditeljice laboratorija za pitke i otpadne vode Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, koji je i uzimao uzorke, doznajemo da je zagadenje bilo cak cetiri puta vece od maksimalno dopuštenih vrijednosti koje su propisane uredbom o kakvoci mora za kupanje. Takav se rezultat, veli, mogao i ocekivati.

Ljiljana Dravec, voditeljica županijskog odsjeka za zaštitu okoliša, rekla nam je da su uzorci uzeti na tri mjerne tocke - na rtu Valsaline, u uvali kod Ferijalnog saveza i plaži ispod hotela Splendid. Jedino je na mjernoj tocki kod Ferijalnog zabilježena nezadovoljavajuca kakvoca mora.

"Odmah nakon incidenta uspostavljen je svakodnevni monitoring kakvoce mora i vec je jucerašnji preliminarni nalaz bio puno bolji od prvoga", kaže Dikovic, ali istice da službene rezultate trebaju pricekati još jedan dan. Uzorak za analizu uzet je i danas.

"Da bi se ukinula zabrana kupanja, koju izrice i ukida inspekcija zaštite okoliša, dva uzastopna dnevna uzorka moraju biti uredna. Ocekuje se da ce iduci nalazi biti u skladu s uredbom pa bi more za kupanje moglo biti dobro u subotu. No, dok nalazi ne budu službeni, mada se stanje popravlja, zabrana kupanja i dalje je na snazi", zakljucuje Dikovic.

Zavod ce svakodnevno uzimati uzorke mora dok rezultati ne budu u skladu s propisanim vrijednostima.


Podijeli: Facebook Twiter