Dozvola za Kaštijun postala pravomocna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lokacijska dozvola za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, koju je zatražila istoimena tvrtka, ovih je dana postala pravomocna. Naime, nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša dozvolu izdalo 25. veljace, ona nije mogla biti pravomocna dok nije završio rok u kojem su ostale stranke u postupku na Upravnom sudu mogle pokrenuti spor.

Dozvola obuhvaca izgradnju centra na cestici površine 16,4 ha u više medusobno funkcionalno i tehnološki povezanih gradevina. Predvida se gradnja ulazno-izlazne zone u kojoj ce se nalaziti porta, vaga, upravna zgrada, servisni centar s garažom za kamione te uredaji za pranje vozila i podvozja.

U planu je izgradnja postrojenja za mehanicko-biološku obradu otpada s pripadajucim filterima te zona za privremeno skladištenje u kojoj ce biti reciklažno dvorište i plato za prihvat gradevinskog otpada.

Centar bi trebao imati i zonu za odlaganje otpada u kojoj ce se nalaziti polja za neopasni proizvodni otpad, te ono za metanogenu frakciju komunalnog otpada. U planu je i izgradnja zone za prikupljanje i obradu bioplina u kojoj ce se nalaziti sustavi za otplinjavanje, plinsko-crpna stanica s bakljom, a u daljnjoj eksploataciji i pogon za proizvodnju elektricne energije iz bioplina. Predvidena je i zona za prikupljanje i obradu otpadnih voda.

Direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukic veli da je u planu i izgradnja internih prometnica s parkiralištima te prostor u kojem ce se nalaziti tzv. manipulativna površina. Predvidena je i izgradnja infrastrukturne mreže poput elektroenergetske i telekomunikacijske mreže, dovod vode i odvodnja otpadnih voda, izgradnja transformatorske stanice, javne rasvjete te sustava kontrole ograde.

- Izgradnja centra se planira izvesti u 7 faza kojima prethodi rekonstrukcija pristupne prometnice. Za svaku od tih faza ce se ishoditi zasebna gradevinska dozvola. Lokacijskom dozvolom odredene su mjere zaštite okoliša i program pracenja stanja okoliša, a sve prema rješenju kojim se zahvat ocjenjuje prihvatljivim za okoliš, rekla je Dukic.

Po njenim rijecima, nakon lokacijske dozvole slijedi raspisivanje medunarodnih javnih natjecaja za izvodenje radova i uslugu nadzora. Pojasnila je da natjecaj podrazumijeva ugovaranje s najpovoljnijim ponuditeljem koji ce potom trebati izraditi glavni projekt za gradevinsku dozvolu, kao i izvedbeni projekt, te obaviti radove.

- Dokumentacija za navedene natjecaje je u pripremi, a ugovaratelj je Fond za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost, rekla je Dukic i dodala da ce natjecaji biti objavljeni na stranicama Europske unije.


Podijeli: Facebook Twiter