Dožupanica posjetila romske predškolske ustanove

'Jutarnji cvijet' u Vodnjanu vodi udruga Merlin (P. LUKEŽ)
'Jutarnji cvijet' u Vodnjanu vodi udruga Merlin (P. LUKEŽ)

Zamjenica župana Viviana Benussi danas je u povodu nadolazećih blagdana posjetila predškolske ustanove romske nacionalne manjine "Jutarnji cvijet" u Vodnjanu i "Vesela kuća - Asando cher" u Puli.

- Istarska županija financijski podupire ove predškolske ustanove što ćemo činiti i dalje. Ove godine izdvojili smo 90 tisuća kuna za financiranje vodnjanske igraonice, što je 25 tisuća više nego inače jer je izostala pomoć Ministarstva obrazovanja. Pulsku ustanovu Županija financira sa 70 tisuća kuna godišnje. Smatramo da su igraonice od osobitog značaja zbog odgoja i obrazovanja romske djece, a treba pomagati i učenicima osnovnih te srednjih škola kako bi se što bolje integrirali u društvo, navodi Benussi.

Mališani su dobili bojice i papire, a dožupanici su u Vodnjanu poklonili čestitke koje u sami izradili. Svojoj su gošći otpjevali i nekoliko prigodnih blagdanskih pjesama.

Prema riječima Sofije Apostolovski, predsjednice udruge Merlin, pod čijim vodstvom djeluje vodnjanska predškolska igraonica, ovu besplatnu ustanovu pohađa 23 djece iz Vodnjana i Galižane koja nemaju materijalne mogućnosti za redovni vrtić. Rad vodnjanske igraonice Županija sufinancira s 40 posto, a preostali troškovi plaćaju se sredstvima stranih donatora te aktivnostima udruge Merlin. (P. L.)


Podijeli: Facebook Twiter