Dožupanica Ćakić Kuhar: Uvest ćemo kredite za inovacije

Počeo 'pakao' (D. MEMEDOVIĆ)
Počeo 'pakao' (D. MEMEDOVIĆ)

Drugu godinu zaredom u organizaciji Poslovnog dnevnika, Večernjeg lista, Grada Labina te Istarske županije, danas je u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice održan "Poslovni uzlet Grada Labina", besplatna poslovna edukacija za poduzetnike, obrtnike i vlasnike OPG-ova.

- Iz nekad jedne industrijski i poduzetnički najjače sredine u Istri ratno je vrijeme učinilo da smo se najednom našli skoro na nuli. No uz potporu lokalne zajednice, naših obrtnika, kontaktima u zemlji i inozemstvu, učinili smo ogromne korake, te se danas opet nalazimo pri samom vrhu. Prema najnovijim podacima Zavoda za zapošljavanje u našem gradu ima samo 208 nezaposlenih osoba ili 2,62 posto, po čemu smo ispod prosjeka najrazvijenijih zemalja Europe, rekao je na otvaranju skupa labinski gradonačelnik Valter Glavičić. Skup su pozdravili i zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Mislav Šimatović te dožupanica Sandra Ćakić Kuhar.

Malo poduzetništvo je kotač zamašnjak poduzetništva

Mislav Šimatović, upoznao je prisutne kako je Poslovni uzlet pokrenut početkom 2014. godine u suorganizaciji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, a pod pokroviteljstvom tadašnjeg Predsjednika Republike i u suradnji s partnerima. Osnovna ideja projekta bila je promicanje malog i srednjeg poduzetništva te im omogućiti alate da postanu još bolji, uspješniji te da ostvaruju rast poslovanja.

- U malom i srednjem poduzetništvu zaposleno je čak 65 posto naših građana, i to je kotač zamašnjak poduzetništva. Drago mi je što smo drugu godinu zaredom u vašem gradu, jer je Labin jedan od svijetlih primjera uspješne poduzetničke tranzicije, iz nekad rudarskog grada, na ono što ste danas, rekao je Šimatović. Sandra Ćakić Kuhar istaknula je da je jako gospodarstvo jedan od prioriteta Istarske županije, te iznijela podatak da je županija u kratko vrijeme osigurala, poduzetnicima više od sto milijuna kuna kredita i jamstava.

- No, nećemo na tome stati. Prije nekoliko dana istarski je župan potpisao ugovor o suradnji s bankama radi subvencioniranja jednog dijela kamata na kredite za inovacije. Cilj nam je da poduzetnicima olakšamo ulaganja, povećamo konkurentnost, a time i povećamo zaposlenost u županiji, rekla je Ćakić Kuhar.

Edukacije održane u više od trideset gradova

Kroz panel diskusiju, te predavanja i edukacije na temu "Kako potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva", čiji je voditelj bio Mislav Šimatović (a uz sudjelovanje Domagoja Ostovića iz "Lloyds Design Studija", Denisa Jambrošića iz Uljanika, Williama Negrija vlasnika OPG-a, Kristijana Krpana iz labinske tvornice MCZ, te gradonačelnika Valtera Glavičića) zaključeno je kako su mala i srednja poduzeća pokretačka snaga hrvatskoga gospodarstva.

Svjestan poteškoća prisutnih u hrvatskom gospodarstvu u proteklih nekoliko godina, a koje su posebice negativno utjecale na segment malog i srednjeg poduzetništva Poslovni dnevnik je odlučio na svoj način promicati uspješne male i srednje poduzetnike, dakle, kroz organizaciju besplatnih edukacija na temu marketinga, financija, EU fondova ili poduzetništva. Do sada je u projektu sudjelovalo na tisuće poduzetnika, a tijekom 2016. godine besplatne edukacije bile su održane u više od trideset gradova diljem Hrvatske.

(Adriano ŠĆULAC)



Podijeli: Facebook Twiter