Dozrijevanje vina i punjenje boca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Želimo li dobiti dobro vino, primjerice jedno od onih u kojem cemo uživati za docek Nove godine, ali i za manje svecane prilike, uvijek kada ga se zaželimo, moramo ga pustiti da dozrijeva na pravi nacin i u pravim uvjetima. Vina su nakon vrenja mutna, bez arome i sortnog okusa. Ona su neskladna i uglavnom mirišu na kvasac, pa baš i nisu osobito ukusna.

Stoga ih moramo pustiti da se izbistre, otociti ih s taloga i pustiti još neko vrijeme da se izgubi neugodan miris kvasca, prevlada vinski i sortni okus, te da se sve one tvari koje su tijekom vrenja nastale iz sladora medusobno usklade. O mnogobrojnim cimbenicima ovisi kako ce se sve te promjene odvijati. Prije svega to ovisi o velicini drvene bacve u kojoj vino dozrijeva, temperaturi podruma, ali i o karakteristikama odredenog vina te o tome kako je provedeno vrenje.

Dozrijevanje vina uvjetovano je prije svega, prodiranjem malih kolicina kisika iz zraka kroz dužice bacve. Kisik se spaja s odredenim tvarima u vinu, mijenja ih i stvara nove spojeve. Male kolicine kisika, osim toga, povoljno utjeru na razvoj arome i buketnih tvari u vinu dok ih jako zracenje razara. Stoga se vec dozrelo vino ne smije jako zraciti. I boja se vina pomalo mijenja pod utjecajem malih kolicina kisika. Bijela vina dobivaju žuckasti ton, a crvena vina dobivaju lagan smedi „štih“.

I jabucna kiselina u vinu se dozrijevanjem pomalo razgraduje i prelazi u blažu, mlijecnu kiselinu i ugljicni dioksid koji vinima daje odredenu svježinu. Razgradnja jabucne kiseline osobito je poželjna kod onih vina koja sadrže suviše kiseline dok bi taj proces kod vina koja sadrže malo ukupne kiseline, kao što su neka vina u našim južnim krajevima, trebalo razgradnju jabucne kiseline usporiti sumporenjem vina.

U manje bacve prodire više zraka u odnosu na kolicinu vina pa je stoga, dozrijevanje vina u njima brže nego u velikim bacvama. Na vino u dobro zatvorenim, punim tankovima od nerdajuceg celika, kakve danas sve cešce koriste i mali vinari, zrak gotovo i ne prodire pa tu vino vrlo sporo dozrijeva.

Isto tako i u flaširanim vinima dozrijevanje je gotovo prekinuto odnosno vrlo, vrlo usporeno. Ovo je važno znati jer nije svejedno kada vino stavljati u boce. Naime, dozrijevanjem se vino poboljšava samo do odredene granice kada ono postigne optimum kakvoce, nakon cega vino stari i kakvoca mu se smanjuje. Stoga se vino treba staviti u boce upravo tada kad je ono dozrijevanjem postiglo optimum kvalitete.


Podijeli: Facebook Twiter