Doživotni zatvor za napad na zračnu luku u Moskvi

Ilustracija (Reuters)
Ilustracija (Reuters)

Moskovski sud izrekao je u ponedjeljak kaznu doživotnog zatvora trojici muškaraca osuđenih za organizaciju samoubilačkog terorističkog napada na zračnu luku u ruskoj prijestolnici 2011. godine, u kojemu je ubijeno 37 osoba, a još jedan muškarac je osuđen na 10 godina zatvora, javlja agencija Itar-Tass.

Bašir Hamhojev i braća Islam i Iljez Jandijev dobili su doživotnu kazne zatvora, a Ahmed Jevljojev 10 godina zatvora. Tužitelji su izjavili da su oni pomogli napadaču samoubojici tako da su organizirali njegovo putovanje iz Ingušetije i dali mu bombu. Oni imaju 10 dana da ulože žalbu na presudu.

Brat Jevljojeva, Magomed, detonirao je pojas s eksplozivom na terminalu za međunarodne dolaske zračne luke Domodjedovo 24. siječnja 2011. i pritom ubio 37 osoba, a ranio 172. Doku Umarov, čelnik islamističkih pobunjenika u ruskoj turbulentnoj regiji Sjevernog Kavkaza, kasnije je preuzeo odgovornost za taj napad.

Posljednjih su godina ruske republike na Sjevernom Kavkazu pogođene nasiljem i redovitim sukobima između militanata i saveznih snaga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter