Doživotni zatvor ubojicama Ane Politkovske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Moskovski sud osudio je u ponedjeljak na doživotni zatvor organizatora ubojstva poznate ruske novinarke i kritičarke Kremlja Ane Politkovske i njezinog ubojicu, a ostalim sudionicima dosuđene su zatvorske kazne od 12 do 20 godina, javljaju ruski mediji.

Sudac je udovoljio zahtjevu tužiteljstva da izrekne kaznu doživotnog zatvora ubojici Rustamu Mahmudovu i Lom-Aliju Gajtukajevu, koji je organizirao ubojstvo.

Bivši policajac Sergej Hadžikurbanov, koji je sudjelovao u organizaciji ubojstva Ane Politkovske, dobio je 20 godina zatvora. Braća Ibrahim i Džabrail Mahmudov, koji su proglašeni krivima za sudjelovanje u zločinu, osuđeni su na 12 i 14 godina zatvora.

Osim toga, osuđeni moraju platiti odštetu obitelji Politkovske u iznosu od 5 milijuna rubalja, što je nešto više od 100.000 eura. Odvjetnici optuženih već su najavili žalbe na presudu. Još uvijek se ne zna tko je bio naručitelj ubojstva.

Novinarka lista Nova Gazeta Ana Politkovska, poznata po kritičnim izvješćima o stanju u Čečeniji i oštra kritičarka politike Kremlja, ubijena je u dizalu zgrade u kojoj je stanovala 7. listopada 2006. Imala je 48 godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter