Dovršetak pulske bolnice "preselio" u proračun za sljedeću godinu

Opća bolnica Pula (N. LAZAREVIĆ)
Opća bolnica Pula (N. LAZAREVIĆ)

Skupština Istarske županije prihvatila je na svojoj posljednjoj ovogodišnjoj sjednici jučer u Pazinu proračun za 2017. godinu u iznosu od 1,23 milijarde kuna. Usvojen je i četvrti rebalans ovogodišnjeg županijskog proračuna, koji je od prvotnog iznosa smanjen za 315 milijuna kuna i sada iznosi 920,45 milijuna kuna.

Razlozi smanjenja su prije svega promjene u dinamici izgradnje pulske bolnice radi čega se 296 milijuna kuna prenosi u sljedeću godinu, zatim smanjenje županijskih prihoda za 9,5 milijuna kuna, te podizanje kredita radi kompenzacije sporog povrata sredstava za ostvarene europske projekte.

Triput ste pretjerali

Posebno zanimljivo bilo je na aktualnom satu gdje je glavnu riječ ponovno vodio Damir Kajin (ID).

- Triput ste pretjerali u ciframa koje iznosite, opovrgnuo je načelnik županijske uprave Valerio Drandić navode ovog županijskog vijećnika o cijeni izgradnje ŽGCO Kaštijuna.

Kajin je naveo da ima informacije da će konačna cijena centra iznositi najmanje 84 milijuna eura, a udjel županije, općine i gradova u investiciji više od 30 milijuna eura. Drandić je ustvrdio da će ukupni trošak izgradnje ŽGCO-a iznositi 35 milijuna eura, pri čemu će se oko 20 milijuna eura isplatiti iz europskih fondova, a županijski udjel sa svim općinama i gradovima je 6,4 milijuna eura (zajam Europske investicijske banke). Sličan je udjel Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će se preostali dio isplaćivati iz same cijene uporabe otpada u Kaštijunu. Drandić je priznao da se s izgradnjom kasnilo godinu dana, ali da je odgovornost na Fondu kao investitoru i izvođaču koji će zbog kašnjenja morati platiti "penale".

Prethodno je Marino Roce (HDZ) pitao zašto se već pola godine izbjegava održati tematska sjednica o Kaštijunu o čijem radu županijski vijećnici i dalje nemaju saznanja, na što je predsjednik županijske skupštine Valter Drandić kazao da se još uvijek čekaju svi relevantni podaci i pokazatelji bez kojih rasprava ne bi bila plodonosna. (Davor ŠIŠOVIĆ i Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter