Dovršena plinofikacija polovice Flanatičke ulice

(Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)
(Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

S obzirom da se uoči plinofikacije Flanatičke ulice najavljivalo da se neće kopati kanal, odnosno raskopavati najfrekventnija pješačka zona u Puli, već će se kroz postojeće stare cijevi provući nova mreža, mnogi su se zabrinuli kada su vidjeli raskopani kanal u dijelu Flanatičke ulice. Međutim, pješačka zona ipak se neće dalje raskopavati jer je Plinara uspjela provući novu mrežu kroz stare cijevi.

Vraćanje ploča

- Jučer ujutro je provučena nova plinovodna cijev kroz staru cijev i odmah smo počeli s izvedbom priključaka za okolne zgrade. Danas ćemo ispitati novu plinovodnu mrežu i, vjerujem, upliniti potrošače. U jednom dijelu izvođenja radova bili smo primorani iskopati kanal u obliku slova S jer nam je smetao vodovodni šaht kojeg smo trebali zaobići, ali jučer je, dakle, zgotovljena dionica Flanatičke ulice i to od slastičarnice Čarli do Müllera. Prema planu, u ponedjeljak počinje popločavanje i sve će biti vraćeno baš prema prvobitnom izgledu, kaže nam direktor Plinare Dean Kocijančić.

I prije same plinofikacije, Plinara je dogovorila da će se sve u Flanatičkoj ulici vratiti u prvobitno stanje i to prema dogovoru s kamenoklesarom koji je izvodio popločavanje ove zone prije 20 godina. Rupe, i kanal koji je ovih dana iskopan, nakon zatrpavanja će se stoga popločati identičnim pločama crne, sive i crvene boje, tako da se pješačka zona ne bi smjela mijenjati.

No, direktor Plinare istaknuo je drugi problem s kojim su se suočili u Flanatičkoj ulici.

Upravitelji "spavači"

- Nevjerojatno je da su na samom kraju projekta plinofikacije upravitelji zgrada i dalje "spavači". Dobro se zna da je projekt plinofikacije pri kraju, a oni još uvijek nisu ispitali plinske instalacije u zgradama, praktički ih se treba vuči za ruku. Ukoliko dođe do kašnjenja opskrbe potrošača, oni će biti isključivi krivci za takvo stanje, tvrdi direktor Plinare.

Završetak radova u navedenom dijelu Flanatičke ulice ne znači da prestaje plinofikacija centra grada. Od idućeg tjedna, tako, Plinara namjerava nastaviti radove u pješačkoj zoni i spojiti novu plinovodnu mrežu na instalaciju postavljenu u trup prometnice Giardina, ali će se raditi i u Zagrebačkoj ulici.

- Od narednog tjedna počinjemo s plinofikacijom gornjeg dijela Ciscuttijeve ulice i nastavljamo s Flanatičkom ulicom do Zagrebačke banke. U tom dijelu plinofikacije očekuje bržu dinamiku radova jer su postojeće cijevi kroz koje ćemo provoditi novu mrežu šire nego u dijelu gdje smo radove okončali, najavljuje Kocijančić.

S druge strane direktor Plinare Dean Kocijančić izrazio je zadovoljstvo i radovima na drugim lokacijama, pogotovo Ulice Sergijevaca koja je označena, uz Kandlerovu ulicu, kao najkompleksnija za izvođenje plinofikacije.

- U Ulici Sergijevaca radovi također napreduju prema planu. Stigli smo na 40-ak metara do Foruma. U Castropoli, gdje smo krenuli od Giardina prema knjižnici, stigli smo do skretanja za Kaštel tako da nam ostaje još samo "spust" na početku ulice, a radovi u Carrarinoj ulici su pri kraju, zaključuje direktor Plinare. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter