Dovršena obnova Špitala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dovršeno je procelje zgrade Špitala, koju je 2003. godine porecka i pulska biskupija dala Opcini Gracišce u najam na 20 godina. Opcina se obvezala da ce mjesecno za zgradu od 242 cetvorna metra placati euro po kvadratu te da ce se cijena kompenzirati vrijednošcu sanacije objekta. Gracišce je za Špital od Ministarstva turizma dobilo 100 tisuca kuna, a tim su novcem nabavljene škurnice, uvedeno je grijanje i kupljen veliki konferencijski stol. Tako je mjesto dobilo višefunkcionalnu dvoranu, koja služi i kao opcinska vijecnica, istice opcinski nacelnik Ivan Mijandrušic.

U prizemlju zgrade uredena je velika dvorana za javna okupljanja, kulturne programe i zabavna dogadanja, a uz nju je prostor za turisticko-informativni punkt. Na katu su, uz konferencijsku dvoranu, opcinska arhiva i prostorije Ruralisa, konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre.

Ubožnica - Špital - u Gracišcu osnovana je zahvaljujuci sveceniku Martinu Miloticu, koji je 1732. godine u tu svrhu oporucno ostavio 22 tisuce lira. Upravljanje ustanovom povjerio je župniku, županu i mjesnim sucima. Kada je 1778. gracaškim župnikom postao Franjo Godinic, živnula je djelatnost Špitala, a kad se Godinicu pružila prigoda, kupio je jednu kucu i preuredio je za smještaj šticenika - siromaha, nezbrinutih bolesnika, samaca, napuštene djece i sirocadi.

Šticenici su imali osiguran smještaj, ali su se za hranu morali sami pobrinuti. To su radili uglavnom prosjacenjem, a sakupljenu je hranu svaki šticenik na velikom ognjištu pripremao sam za sebe. Današnji Špital kupljen je 1853. za dolican smještaj 30 šticenika, a djelovao je do talijanske okupacije, da bi potom prešao u vlasništvo Crkve.


Podijeli: Facebook Twiter