Dovršena kanalizacija na Gripolama i Končeti

Gradnja kanalizacije kod Kokuletovice (A. POKRAJAC)
Gradnja kanalizacije kod Kokuletovice (A. POKRAJAC)

Na svih pet gradilišta kanalizacije u Rovinju, u koje Komunalni servis i Hrvatska vode ulažu gotovo četiri milijuna kuna, radovi se usprkos kišnom vremenu odvijaju prema utvrđenom planu.

Prije Božića izgrađena je za gradski promet najzahtjevnija dionica, druga faza kolektora otpadnih voda Gripole - Monfiorenzo, u dužini od 500 metara, u što se ulaže 875 tisuća kuna, a izgradila ga je zagrebačka Zagrebgradnja.

Na taj način stvoreni su uvjeti za priključenje reciklažnog dvorišta i logističkog centra Komunalnog servisa uz raskrižje te nastavak gradnje prema Rovinjskom Selu.

Posljednji dio kolektora od Štange do Gripola dobio je novi asfalt pa je ovom dionicom cijeli dio županijske ceste kojom se stiže do južnog ulaza u Rovinj i rotonde na Križu rekonstruirana. Rovinjska tvrtka Benčić dovršila je i gradnju fekalne kanalizacije na Končeti. U završnoj fazi izgrađeno je novih 430 metara kanalizacijske mreže u što je utrošeno milijun kuna.

Za praznike su zatvorena preostala tri gradilišta. Nakon toga nastavit će se graditi fekalna kanalizacija dijela naselja Valbruna II sjever u duljini od 350 metara, ukupne vrijednosti 1,25 milijuna kuna.

I ovdje je izvođač radova tvrtka Benčić, a dovršenje je planirano do ožujka iduće godine. Drugu fazu gradnje kanalizacije u istočnom dijelu naselja Lacosercio, u dužini od 850 metara, također izvodi tvrtka Benčić, a vrijednost radova je 1,2 milijuna kuna.

Pojedinačno najveći ovogodišnji zahvat u gradsku kanalizaciju težak je 2,5 milijuna kuna. Riječ je o kolektoru od autokampa Veštar do Kokuletovice, čime će se i ovo naselje priključiti na kanalizaciju.

Dugačak je 1.350 metara, dijelom do priključka kanalizacije za Veštar ide poljskim putem, a potom će do Kokuletovice stići cestom. I ovaj će dio kanalizacije, koji gradi porečki Istrakop, biti dovršen do kraja ožujka iduće godine.

Izgradnja ovih kanalizacijskih kolektora i krakova financira se većim dijelom sredstvima Hrvatskih voda, dok deset posto iznosa osigurava Komunalni servis, koji upravlja odvodnjom fekalne i oborinske vode u Rovinju.

Ovim sredstvima je u potpunosti pokrivena gradnja kanalizacije Končete i kolektora Gripole - Monfiorenzo. Kanalizacija u naseljima Valbruna II sjever i Lacosercio pokriva se s pola, a kolektor Kokuletovica - Veštar četvrtinom investicije. Preostali dio financijskih sredstava bit će dodijeljen u 2013. godini te bi se time svi započeti projekti trebali u potpunosti dovršiti.

Prošle je godine izgrađen kolektor otpadnih voda Štanga - Gripole, veći dio kanalizacije Končete, Karmela, Lacosercija, Valbrune II sjever i Monfiorenza.

Za iduću godinu planiran je dovršetak gradnje kolektora do Kokuletovice, u Valbruni i Lacoserciju te u Ronjgovoj ulici.

Početkom iduće godine trebala bi započeti i gradnja tri kilometra kolektora od Monsene do tvornice Mirna, čime će se na gradsku kanalizaciju priključiti turistička naselja Amarin i Valdaliso.

Ova će dionica koštati oko osam milijuna kuna, koje će Rovinju donirati Adris grupa.

Izgradnjom ovog kolektora na gradsku kanalizaciju moći će se priključiti Valsavie, Borik, Bolničko naselje i Salteria, novo naselje koje se već počelo graditi. Intenzivnom gradnjom posljednjih godina postotak pokrivenosti Rovinja kanalizacijom povećat će se s 40 na 80 posto. (Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter