Dovršena energetska obnova 25 zgrada

Teme su bile proračun i rad gradskih poduzeća
Teme su bile proračun i rad gradskih poduzeća

Na sinoćnjoj 27. redovnoj sjednici labinski gradski vijećnici izglasali su prve izmjene proračuna za ovu godinu. Proračunski prihodi povećani su s 98,2 na 101,1 milijun kuna ili za 2,9 posto. Većinom glasova vijećnika prihvaćena su izvješća tvrtki u vlasništvu grada i to Labin stana, komunalnog poduzeća 1. Maj te Labina 2000, dok izvješće Vodovoda nije prezentirano zbog opravdane odsutnosti direktora Dina Škopca pa je to odgođeno za sljedeću sjednicu Vijeća.

Gradska poduzeća u plusu

Iz izvješća direktorice Labin stana, Dolores Sorić vidljivo je da je tvrtka prošlu godinu završila s dobiti od 6.200 kuna, nešto većoj nego godinu prije. Poduzeće svoj prihod ostvaruje isključivo uslugama vezanim uz upravljanje stambenim zgradama na području grada Labina i općine Raša. Sorić je naglasila da je lanjsko poslovanje Labin stana u najvećoj mjeri obilježila energetska obnova zgrada koje su ostvarile pravo na sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Obnovljeno je 25 zgrada od kojih je 24 ostvarilo pravo na sufinanciranje.

Osim toga, na natječaj su prijavili i 27 zgrada za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije te 16 zgrada za sufinanciranje energetskih certifikata. Energetska obnova sufinancira se najviše do 40 posto opravdanih troškova investicije i izrade energetskih certifikata, a 100 posto za projektnu dokumentaciju, ali najviše do 35 tisuća kuna po projektu. "Labin Stan je lani na prvi natječaj Fonda uputio 69 prijava od kojih je 67 riješeno pozitivno, što dokazuje veliku educiranost i profesionalnost naših djelatnika", rekla je Sorić.

Sportska dvorana pred izgradnjom

Dalibor Zupičić, direktor tvrtke Labin 2000, izvijestio je vijećnike da je poduzeće proteklu godinu završilo u plusu od 40 tisuća kuna te je poduže nabrajao planove o novim ulaganjima u parkirališta u Labinu i Rapcu, a zadržao se najdulje na sportskoj dvorani čija gradnja uskoro počinje te što će to donijeti građanima i turistima. Alen Golja, direktor 1. Maja, također je prikazao financijsku dobit, ulaganja i planove, a za komunalnu tvrtku kojoj je na čelu rekao da slovi za broj jedan u Hrvatskoj po modernizaciji odlagališta te je svima primjer gospodarenja otpadom.

Sporazum gradonačelnika o klimi

Vijećnici su upoznati da je Grad Labin, kao jedan od partnera u projektu "Life SEC Adapt", pristupio novom integriranom Sporazumu gradonačelnika o klimi i energiji, inicijativi pokrenutoj 15. listopada prošle godine. Inicijativa objedinjuje Sporazum gradonačelnika i Mayors Adapt te uključuje lokalne samouprave i građanstvo u prilagodbu klimatskim promjenama. Shodno tome, ovlastili su gradonačelnika Tulia Demetliku za potpisivanje svih akata te inicijative. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter