Dovršen je i stavljen u funkciju most preko rijeke Raše

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Dovršen je i stavljen u funkciju most preko rijeke Raše, koji je jedina veza za sav promet prema tvornici Rockwool, mjestu Tupljak i okolnim naseljima, u blizini same tvornice. Od Biserke Griparić voditeljice odjela za održavanje županijskih i lokalnih cesta, i pomoćnice ravnatelja, doznajemo da je to investicija od dva milijuna kuna, s PDV-om, te da je ostvarena uz pomoć financijskih sredstava i tvornice Rockwool. 

Rockwool uplatio 200 tisuća kuna 

- Prije izgradnje novog mosta poslali smo upit Rockwoolu želi li sufinancirati projekt, i nemalo se pozitivno iznenadili, kad su nam promptno odgovorili da će snositi deset posto investicije, te uplatili 200 tisuća kuna. Na novom mostu izgrađena je i staza za pješake, tako da je prometovanje mostom sigurnije nego prije, jer pješaci imaju odvojenu stazu na samom mostu“ govori nam Griparić.

Da podsjetimo kako je zbog velikih količine oborina, koje su se slile na naše područje početkom rujna, na slivu nabujala rijeka Raša. Jaka bujica je tada odnijela privremeni nasip preko rijeke kod Potpićna, gdje je bio izgrađen privremene nasip za prijelaz vozila dok je trajala obnova mosta. Ispod nasipa nalazila se cijev za protok vode širine jednog metra, međutim, nedovoljno da primi bujičnu vodu. Taj je most na cesti Potpićan-Tupljak tada bio jedina veza za teretni promet obližnje tvornice Rockwool u kojoj je prijetilo zaustavljanje proizvodnje s obzirom da teretni promet odvijao preko srušenog nasipa. Most se krenuo popravljati jer je statički postao nestabilan uslijed velikog teretnog prometa budući da se preko njega u tvornicu doprema sirovina. Tada je vodomjer Hrvatskih voda na mjernoj postaji "Karbuna-Sepčići" evidentirao nagli porast vodostaja kada se u samo nekoliko sati razina vode popela s osam na čak 267 centimetara. 

Odsječeni od glavne prometnice 

Mještani Tupljaka i okolnih sela, kao i tvornica kamene vune Rockwool Adriatic bili su odsječeni su od glavne prometnice, te se do spomenutih sela i tvornice putovalo zaobilaznim pravcem, preko Zajci i Oršanići, putem koji je za tu priliku za teški promet u funkciju stavio Ured za Županijske ceste. Biserka Griparić, rekla nam je kako se zahvaljuje upravi tvornice Rockwool kao i svim mještanima, koji su za probleme s prometovanjem imali razumijevanja, i raduje je činjenica da je tvornica nesmetano radila, jer je u jednom trenutku prijetio čak i zastoj u proizvodnji.

- No, sve je sada iza nas, promet se nesmetano odvija, most je nov, a mještani i uprava tvornice dokazali su još jednom, da se problemi na koje nitko ne može utjecati, a to su vremenske neprilike, ipak lakše i brže rješavaju, kad za to postoji sloga i međusobno razumijevanje, rekla nam je Griparić. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter