Dovoljno vode za pice iz slavine - neprocjenjivo!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obilježavanje Svjetskog dana voda na nacionalnom nivou, bila je prigoda za samohvale prema kojima je Hrvatska po obnovljivim izvorima vode treca u Europi.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišic izjavio je da za razliku od vecine stanovnika naprednijih europskih zemalja, gradani Hrvatske mogu piti vodu iz slavine. No bilo je i (samo)kriticnih tonova, prenijeli su mediji, resorni ministar Tihomir Jakovina smatra da u Hrvatskoj ne možemo biti zadovoljni s 82 posto opskrbljenosti pitkom vodom i 40 posto gubitaka u samoj mreži.

U vecem dijelu Istre brojke su puno bolje od hrvatskog prosjeka, primjerice cak 99,4 posto potrošaca s poslovnog podrucja Istarskog vodovoda, može jednostavno otvoriti slavinu i koristiti kvalitetnu i pitku vodu iz vodoopskrbnog sustava, dok gubici u mreži iznose oko 16 posto.

O znacaju Istarskog vodovoda Buzet u regionalnoj vodoopskrbi, dovoljno govori podatak da djeluje na podrucju 28 gradova i opcina kao i dijelu opcine Pican i ima oko 63.000 potrošackih vodomjera.

Godišnje se zahvaca oko 18,6 milijuna kubika vode, od toga na podrucju djelovanja Istarskog vodovoda proda se oko 11 milijuna, a susjednim vodovodima Pula i Kopar isporuci oko 4,5 milijuna kubika vode, a ostalo su gubici u mreži, istice voditelj službe razvoja i distribucije Mladen Nežic.

Za potrošace je medutim najvažnije od svega da je voda iz slavine kvalitetna i zdravstveno ispravna, a u Istarskom vodovodu uvjeravaju nas da je tome tako. (G. CALIC ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter