Dovoljno mjesta za mališane s fažanskog područja

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Za koji dan dograđeni Dječji vrtić Sunce očekuje tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole čime će se omogućiti još bogatiji i sadržajniji rad vrtića, rekla je načelnica Fažane Ada Damjanac na sjednici Općinskog vijeća u utorak navečer prilikom usvajanja godišnjeg izvještaja te predškolske ustanove za pedagošku 2015./2016. godinu.

Bolji uvjeti

Dogradnja vrtića, za što je Općina osigurala gotovo dva milijuna kuna, počela je koncem prošle godine, a njome je omogućeno povećanje kapaciteta i rad u skladu s propisanim standardima. Istovremena je to bila prilika i za obnovu postojećih prostorija.

- Stvoreni su optimalni uvjeti za rad, usklađeni sa pedagoškim standardima, i zato hvala svima na podršci, poručila je prilikom podnošenja izvještaja ravnateljica Ljiljana Brajić. Novi prostori opremljeni su novim namještajem, didaktikom i pomagalima, a sanirani su i dodatno opremljeni prostori starijeg objekta. Zbog radova su tijekom srpnja mališani pohađali druge vrtiće u okolici.

- Napravili smo i projekt uređenja okoliša, kroz koji će se nabaviti nova igrala i antistres podloga. S obzirom da je Sunce eko-vrtić bit će uređena i "zelena zona" , gdje će se djeca moći educirati o ekologiji, saditi, obrađivati tlo. Na prometnom poligonu će usvajati prometnu kulturu i ponašanje u prometu. Bit će dio opremljen za provođenja radionica na otvorenom. Projekt ćemo kandidirati na natječaj za sredstva fondova Europske unije, a ako ne prođe realizirat ćemo ga sami, rekla je Damjanac.

Iako se u proširenje vrtića išlo prvenstveno radi povećanja kapaciteta, to ove godine i neće doći do izražaja. Naime, Sunce, koje je u prethodnoj godini pohađalo stotinu mališana, ove je godine napustilo 36-ero djece zbog odlaska u školu, što je, rekla je Brajić, rekordan broj za ovu ustanovu.

Nezgodno za djecu

Nezavisni vijećnik Drago Klarić naveo je pak da su mu se roditelji, čija djeca uz subvencioniranje Općine Fažana pohađaju ustanove na području Pule, požalili da su dobili ultimatum da do 1. siječnja 2017. prebace dijete u Fažanu. To, prema Klariću, može biti nezgodno za djecu koja su se upravo navikla na vrtićku zajednicu.

- Nitko nije dobio nikakav ultimatum. Ali, mi smo zbog nedostatka prostora i sufinancirali pohađanje vrtića izvan našeg područja, a sada su se stvorili uvjeti da naša djeca pohađaju ili vrtić Sunce u Fažani ili More u Valbandonu. Mjesta u vrtiću ima, a za sufinanciranje djece roditelji su se bili dužni javiti u naš vrtić, rekla je Damjanac.

Mario Predan iz SDP-a odgovorio je Klariću da je upravo dogradnja imala za cilj da sva fažanska djeca pohađaju predškolsku ustanovu na svom području te da više nema potrebe sufinanciranje tuđih vrtića. Damjanac je zaključila da je imala upit samo jednih roditelja koji bi dijete dali u vrtić izvan fažanskog područja čiji im rad više odgovara zbog poslovnih obveza, a Brajić je navela da je Sunce već prilagodio radno vrijeme roditeljima, jer, kako je rekla, radi njihove djece vrtić i postoji. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter