Dovoljno cjepiva za predškolsku djecu

Ilustracija (D. Glibušić/CROPIX)
Ilustracija (D. Glibušić/CROPIX)

Nakon propasti Imunološkog zavoda koji je proizvodio, između ostalog, dječja cjepiva, gotovo istovremeno pojavio se i problem s nestašicom cjepiva poput onog protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP) te protiv tuberkuloze (BCG). Ovog ljeta taj je problem trebao biti privremeno riješen uvozom nedostajućih doza, no prema riječima jedne Puljanke, majke 5-godišnje curice, do danas nije baš sve došlo na svoje.

- Trebala se dijete cijepiti s njene četiri godine cjepivom DiTePer, ali je tada bila bolesna pa smo to odgodili. Potom cjepiva nije bilo, a sada već ima punih pet godina i kako mi je rečeno, određene doze su došle, ali će liječnici procijeniti koga treba cijepiti. Nije mi jasno tko to procjenjuje, zašto se neka djeca cijepe, a neka ipak ne, a pritom roditelji koji i ne žele cijepiti djecu riskiraju kazne jer je cijepljenje obvezno pa im se prijeti čak i kaznama zatvora do tri godine! Čujem i da neki pedijatri u Puli imaju cjepiva, a neki ne, pa ne znam o čemu to ovisi, kaže naša sugovornica.

Prema riječima voditeljice Epidemiologije županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Vlaste Skopljak, cjepiva ima, i djeca se redovito cijepe. Napomenula je ipak, da postoji manjak cjepiva za djecu školske dobi, i to ona DiTePer, no ta cjepiva stižu krajem ovog mjeseca.

- Što se tiče cjepiva za djecu predškolske dobi, nema nikakvih problema, rekla je Skopljak.

Problem s cjepivima počeo je prije godinu dana, gotovo istovremeno s problemima koji su zahvatili Imunološki zavod. Zbog nestašice cjepiva, u svibnju je Hrvatski zavod za javno zdravstvo nabavio nove količine cjepiva.

Također, odlučeno je da se obvezno docjepljivanje ovim cjepivom prebaci iz treće godine života djeteta u petu godinu, no određeni broj djece se nije cijepio na vrijeme te su kvartalne potrebe iznosile oko 10.000 doza. Pristigle količine prvenstveno će biti namijenjene djeci koja su starija od dvije godine, a nisu završila prvu vakcinaciju, isticali su tada ih HZJZ-a. (N. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter