Doulce Memoire oduševili publiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski ansambl Doulce Memoire koji cine sopranistica Veronique Bourin, Pascale Boquet na lutnji i renesansnoj gitari, Bruno Caillat na udaraljkama te Denis Raisin Dadre za flautama, sinoc je svojim nastupom u crkvi svetog Silvestra u Kanfanaru okoncao ovogodišnje izdanje Dvigrad festivala, medunarodnog festivala rane glazbe.

Umjetnicki voditelj Raisin Dadre publici je pojasnio da dolaze iz francuske pokrajine Loire koja obiluje dvorcima i mjestima poput Dvigrada te im je stoga posebna cast nastupati na ovom festivalu koji ima za cilj promovirati kulturno-povijesnu baštinu.

Ovaj svjetski priznati i poznati ansambl svoju je kvalitetu pokazao vec nakon prvog spleta programa pod nazivom Folie doulce, u slobodnom prijevodu "slatke ludosti". Izvrsne izvedbe skladbi i odlicna komunikacija medu glazbenicima cija je ekspresivnost publici približila sadržaj odabranih pjesama, doista su u velicanstvenom tonu okoncali Dvigrad festival.

Njihov je program, podijeljen u pet dijelova - Femmes delaissees, Femmes champetres, femmes amoureuses, Femmes poetes et poetes des femmes i Erotisme au feminin - želio predstaviti sliku lude ljubavi u renesansi i to putem francuskih skladatelja francuskog dvora od Francoisa I. do Henrija IV. Buduci da je ta glazba zahvaljujuci glazbenim tiskovinama bila dostupna najširoj publici, kako buržuji tako i aristokrati mogli su je lako pjevati u svojim domovima u više glasova ili u manjoj družini uz lutnju, spinet i flautu.

U sat i pol dugom programu predstavili su anonimne pjesme, ali i skladbe kraljeva, pa tako i onu po kojoj su u cast skladatelja, kralja Francoisa Iera (I) i odabrali naziv za svoj ansambl – Doulce Memoire.

Uigranost, živo prenesene emocije, ekspresivnost i pozitivna energija karakteristike su ovog ansambla. Publika je, oduševljena izvedbama i glumom clanova ansambla, izvedbe nagradila burnim aplauzom. Bila je to prava poslastica za kraj festivala cija je ovogodišnja zemlja partner bila upravo Francuska.


Podijeli: Facebook Twiter