Dotrajale grede mosta u Kotlima zamijenjene novima


Godinama su upozoravali na njegovu dotrajalost, a sada je konačno pri kraju sanacija mosta u Kotlima; trule drvene grede zamijenjene su novima.

- Nabavili smo impregniranu hrastovu građu dužine četiri metra. Nove grede iz pilane Mahično kraj Karlovca identične su kao stare, samo što su iz jednog komada, puno sigurnije i čvršće, za razliku od starih koje su bile malih dimenzija i spajane spojnicama. Na 30 metara dugom mostu zamijenili smo 60 greda. Drvena građa vrijedna je 65.000 kuna, a investicija će s ostalim radovima, primjerice pričvršćivanjem ograde u oslabljenim dijelovima i nasipavanjem pristupne ceste, iznositi ukupno oko 85 tisuća kuna, izjavila je direktorica gradske tvrtke Park Ervina Kisiček. Buzetski komunalac izvođač je i investitor ovog zahvata.

Sanacija dotrajalog drvenog mosta, donedavno jedine veze sa selom Kotli, daleko je od pukog komunalnog šminkanja.

- Modernizacijom nerazvrstanih cesta kojom je bila obuhvaćena i prometnica od Kotli prema Pašutićima, promet kroz popularno izletničko odredište značajno se povećao i trebalo je napraviti najnužniju sanaciju mosta, zbog dotrajalih greda opasnih i po život.

Pored toga, državna cesta Roč - Buzet, u ožujku će se u određenim vremenskim intervalima zbog rekonstrukcije u cijelosti zatvarati te će se promet dionicom Kotli - Pašutići dodatno povećati jer će se koristiti kao alternativni pravac, izjavio je buzetski dogradonačelnik Siniša Žulić.

Kamenčić je to u mozaiku turističkog razvoja sela za koje kažu da je jedno od najprivlačnijih izletišta u središnjoj Istri. Smješteno je istočno od Buzeta, u dolini Rečine, čije vode, nakon spajanja s pritokom Dragom, tvore Mirnu, najdužu i najpoznatiju istarsku rijeku.

Jedna zagrebačka firma započela je lani u Kotlima s iznajmljivanjem osam kuća za odmor. Kuće u nizu izgrađene su u 18. stoljeću pa se adaptacija odvijala uz dozvole tijela državne uprave, ali i Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

Cijelo je selo zbog svoje povijesne vrijednosti upisano u registar spomenika kulture Republike Hrvatske.

Kotli su nekoć bili gospodarski najjače selo na Humštini, poznato po svojim obrtnicima, a danas se ova zaštićena ruralna sredina sa sačuvanim, doduše ruševnim kortama i baladurima, većinom svela na vikendaško naselje. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter