Doticaji na mikro i makro razini književnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trodnevni skup u povodu 40. godišnjice studija talijanistike u Puli naslovljen "Prikazi i imaginariji talijanske kulture" koji je održan na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile zahvaljujući Odjelu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije – Odsjeku za talijanske studije, okupio je veliki broj izlagača iz raznih krajeva.

Jezična prožimanja

Stotinjak sudionika predstavilo je svoje radove gdje se u području jezika istražuju fluidni odnosi između jezika/dijalekta/književnosti u Italiji, kao i na širem europskome i izvaneuropskome romanskome jezičnom prostoru. Analizirano je postojanje doticaja na mikro, kao i na makro razini književnosti, a prikazane su i zanimljive pojave u analizama prijevoda koje ukazuju na razne oblike i razine jezičnih prožimanja.

U brojnim zanimljivim predavanjima bilo je govora o fenomenu migracije u talijanskom leksiku, greškama što se tiče pravopisa, gramatike, stilistike te načina koncipiranja rečenica studenata talijanskog jezika i književnosti na raznim sveučilištima, kao i o raznim vrstama didaktike te interdisciplinarnog učenja.

Nisu nedostajale niti teme iz istarskog miljea, kao i onog šireg, od problematike prevoditelja u časopisu La Battana, do dječje književnosti na talijanskom jeziku u Istri, pa sve do priče o Petru Stankoviću i proizvodnji vina.

Tijekom ovoga skupa predstavljena je i knjiga dr. Eliane Moscarda Mirković, voditeljica Odsjeka za talijanske studije te jedne od glavnih organizatorica ovoga simpozija.Od knjizi su govorile eminentne sveučilišne profesorice, prof. dr. Elis Deghenghi Olujić s pulskog Sveučilišta te prof. dr. Tatjana Peruško s onog zagrebačkog.

Obje su istaknule vrijednost ove knjige naslovljene "Polifonia plurilinguistica, interculturale e intertestuale nella produzione letteraria di Carlous L. Cergoly". Knjiga se temelji na književnom opusu Carolusa L. Cergolyja (Trst, 1908. – 1987.) - talijanskoga književnika čiji je opus ovdje prvi put tako cjelovito predstavljen. U ovoj knjizi se proučava bogatstvo intertekstualnih, interkulturnih i plurilingvističkih odnosa u Cergolyjevu opusu na temelju kojega se može zaključiti da je riječ o vrlo zanimljivom književniku, a osobitost Cergolyjeve proze i poezije očituje se u kreativnom odnosu prema pripovjedačkim i lirskim formama.

Istraživački rad

Da je riječ o vrlo značajnom djelu, studijski odrađenom i analiziranom potvrdile su obje predstavljačice, a predmet znanstvenoga interesa Eliane Moscarda Mirković je analiza književnih djela istarskih i tršćanskih autora, višejezičnost i multikulturalizam u književnim djelima, kritički osvrti na prevođena književna djela te lingvističko i filološko proučavanje istriotskoga dijalekta iz Galižane. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter