Dotacije Grada čine 87 posto prihoda vodnjanskog Učilišta

S prošlogodišnjeg predstavljanja monografije Vodnjana (N. LAZAREVIĆ)
S prošlogodišnjeg predstavljanja monografije Vodnjana (N. LAZAREVIĆ)

Monografija Grada Vodnjana, za koju je urednički i autorski tim formiran lani, trebala bi biti gotova početkom 2017. godine. Prvi je to lokalni projekt otkako je 1937. godine Domenico Rismondo u Raveni objavio knjigu "Dignano d'Istria nei ricordi", iznio je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Vodnjan Sandro Manzin pred Gradskim vijećem Vodnjana. Kako je POU imenovan izdavačem monografije, tako je i Manzin zadužen za koordinaciju članova uredništva i suradnje s autorima.

Neslužbeno pak saznajemo da je većina tekstova za ovu publikacija, koje potpisuje 20-ak autora, već gotova. Slijedi uređivanje tekstova, dorađivanje, prevođenje (monografija će biti dvojezična, na hrvatskom i talijanskom), likovno oblikovanje, prikupljanje fotografija…

Glavna tema zbog kojeg je pak Manzin gostovao pred vijećnicima je zapravo podnošenje financijskog izvještaja POU-a za 2015. godinu, a koji su vijećnici usvojili jednoglasno. Tom je prilikom Manzin istaknuo da je ta ustanova, koja stoluje u palači Portarol, proteklu godinu okončala s prihodima od 278 tisuća kuna i rashodima od 270 tisuća kuna.

Kad se o prihodima radi najveći udio otpada na dotacije Grada Vodnjana, 243 tisuće kuna, što je oko 87 posto. Ostalo se odnosi uglavnom na prihode od usluga Učilišta. Na rashodovnoj strani najveći je utrošak zabilježen kod plaća za zaposlene, odnosno ravnatelja kao jedinog zaposlenika.

Uz izradu monografije i tečaja za poljoprivrednike, Učilište je u protekloj godini, samostalno ili u suradnji s drugim ustanovama i udrugama, odradilo niz obrazovnih i edukativnih aktivnosti poput radionica i tečajeva stranih jezika za djecu i odrasle, tečaja automodelarstva za osnovnoškolce, tečaja hrvatskog za strance, ljetni dječji kamp... Kroz kulturnu djelatnost ostvarili su predavanja, projekcije, književne večeri, kazališne predstave, izložbe, provedbu video natječaja i slikarskog ex temporea za djecu, ali i prvi festival mladih pjevačkih talenata "3, 2, 1… Pjevaj!". (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter