Dostojne zamjene za egzoticne sastojke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako želimo pripremiti jelo koje nije dio naše tradicije, a moguce da ga nikad nismo ni vidjeli uživo, prvo, trebamo znati da odredeni sastojci u pojedinim jelima ne priznaju zamjenu, drugo, ako vam trebaju dvije do tri zamjene u receptu, npr. više od 30 posto, možda je pametnije da se ostavite tog jela i okrenete necemu dostupnijem.

U indijskoj kuhinji svakako treba poštivati njihovu dušu, tj. zacine. Oni joj daju jedinstveni okus, miris i boju. Ne treba zamjenjivati cimet, kardamom, korijandar, kurkumu i džumbir. Eventualno umjesto svježih koristiti suhe. Kokosovo mlijeko pripremiti koristeci svježi ili suhi naribani kokos.

Meksicka kuhinja neizostavno traži jalapeno papricicu, limetu i svježi korijandar. Jedan sastojak tog trojstva možete zamijeniti domacom paprikom, limunom, odnosno peršinom. Vec bi dvije zamjene mogle biti previše, a tako pripremljeno jelo potpuno zemljopisno neodredeno.

Južnoamericki piment i africki berbere', bez kojih je nemoguce zamisliti jela od mesa i povrca, možemo zamijeniti manje ili više pikantnom paprikom u prahu.

Nekad se zamjene nametnu iz zdravstvenih ili vjerskih razloga. Ako želimo smanjiti kolicinu masnoca u kolacima poput krostate ili keksa, možemo umjesto maslaca dodati jaje ili nekoliko žlica hladne vode, umjesto masnijeg vrhnja koristiti ono manje masno ili ga pomiješati s jogurtom, ricottu može zamijeniti svježi sir, pa cak i kremastiji tofu, mascarpone sir tipa ABC.

Ako recept traži alkohol, a vi ga izbjegavate, vino možete zamijeniti raznim vrstama temeljaca, likere odgovarajucim esencijama razblaženima s vodom ili sokovima, vodeci racuna da kolicina tekucine ostane ista.

Za specijalitete americke kuhinje javorov sirup može se zamijeniti medom u koji smo umiješali malo vode, a ketchup gušcim, kremastim umakom od rajcica uz dodatak male kolicine šecera i octa.

Na pitanje da li i kako mijenjati sastojke u tradicionalnim receptima, postoje dva oprecna mišljenja. Prvu grupu možemo nazvati "tradicionalistima" ili "puristima" jer ne dozvoljavaju bilo kakvu promjenu buduci da "to više nije to", drugi su 'liberali' koji uživaju u potpunoj "kuharskoj slobodi".

www.coolinarika.com


Podijeli: Facebook Twiter