Dostojanstveni Peterov Liszt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za svakog je svojeg dosadašnjeg dolaska u Pulu pijanist Zoltan Peter, Vojvodanin madarskog porijekla i docent pri ljubljanskoj Akademiji za glasbu, publici pružio maksimalno angažiran, predan i srdacan glazbeni trenutak, dostojan i dosljedan klavirskoj literaturi koju predstavlja.

Cjelovecernjim koncertom u svecanoj dvorani "Tone Peruško" pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile, ciji je domacin bio tamošnji Odjel za obrazovanje ucitelja i odgajatelja, prizvao je upravo takva sjecanja onih koji su ga dosad pratili prilikom njegovih recitala. Razlog više za poseban pljesak, pa i za prepunu dvoranu, jest povod koncertu - obilježavanje 200. godišnjice rodenja Franza Liszta.

Svirati Liszta upecatljivo znaci muzikalno i sugestivno izraziti virtuoznost, duh, strast, temperament, poetiku i dramatiku, razumijevati tradiciju ambijenata njegovih životnih kretanja. Zoltan Peter (možda i zbog zajednickih im madarskih korijena) uvjerljivo prenosi sadržaj ovog dijela Lisztovih partitura, uz sve spomenute atribute i uz ništa manje dobrodošlu slojevitost i preglednost. Njegov je Liszt docekan i ispracen burnim odobravanjem, kao i cjelokupan koncert.

Peterov posjet Istri ukljucuje i seminar koji ce provesti ovog vikenda za ucenike klavira u pulskoj i labinskoj glazbenoj školi, a na kraju kojeg ce biti upriliceni i završni koncerti polaznika.


Podijeli: Facebook Twiter