Dostavljaju hranu starima, bolesnima, nemocnima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kisela slavonska juha, pohana piletina, mahune u vrhnju, kolac s višnjama i kruh - to je obrok koji je u utorak stigao na 32 adrese starijih, bolesnih i nemocnih Puljana. Pripremljen je u pulskom Centru za pomoc i njegu koji vec dvije godina s Gradom Pulom ima sklopljen ugovor o usluzi pripreme i dostave obroka u stanove, a ima prostorije u Valturskoj 61.

Ravnatelj Centra Nevio Bacac Husak veli da obrok svakodnevno dobivaju osobe koje imaju rješenje Grada o usluzi dostave obroka, a najcešce je rijec o osobama koje su u teškoj financijskoj situaciji, koje su zbog bolesti ili starosti nemocne skrbiti se same o sebi, ali ima i onih koji sami dolaze po svoj obrok.

Obrok u Centru košta 27 kuna, s time da neki od korisnika imaju pravo na besplatan obrok, a neki placaju participaciju, dok razliku sufinancira Grad. U ovaj su projekt s Gradom, kako pojašnjava Husak, ušli 2009.. Centar ima troje uposlenih, kuharicu i dvoje pomocnika koji i dostavljaju obroke - rijec je o dva simpaticna mladica, Lucianu i Marku. Osim što korisnicima donose rucak, oni su mnogima jedine osobe s kojima svakodnevno uspiju popricati.

Da je hrana doista ukusna uvjerili smo se i sami - iz razgovora s korisnicima koje smo posjetili prilikom podjele obroka, ali i po kolacu s kojim su nas ljubazni domacini Centra docekali.

Prvi u našem obilasku bio je Mario Blasko. - Zadovoljan sam hranom, decki mi je svakodnevno donose, uvijek u isto vrijeme. Kada sam bolestan i nisam kod kuce, javim im, no vec sutradan, po povratku iz bolnice, oni su u isto vrijeme na vratima, rekao nam je Blasko.

Ana Rugol, 90-godišnja Puljanka, svoj je obrok cekala na prozoru, a kada ga je docekala, rado nas je pozvala u svoj skromni dom. - Super je, ja sam Slavonka i znam što je dobra hrana, sve mi se cini da je i kuharica Slavonka, rekla nam je Rugol. I doista, kuharica Miluška Mahnjec porijeklom je iz Slavonije. - Oni su moja sreca, što bih ja da ih nema, rekla je Rugol.

Posljednji koje smo posjetili je bracni par Šestan. Gospoda Adelma pojasnila nam je da obrok placaju. - Dostava hrane znaci nam puno. Suprug mi je šeceraš i mora svakodnevno jesti kuhano, a ja sam stara i ne mogu više svaki dan kuhati. Placamo samo njegov obrok, jer bi nam dva bila preskupa, ja mogu jesti i palentu, veli gospoda Šestan.

- Život je težak, posebno kad si star, slobodno to napišite i dobro je da nam ga barem ovakve stvari mogu malo olakšati. Još kad bi bilo više šoldi pa da se mogu naruciti dva rucka..., primijetila je sa sjetom Šestan.

U Centru smo susreli i Neviju Srdoc, ravnateljicu Gradskog društva Crvenog križa Pula. - Prijavili smo se na razne natjecaje i projekte za iducu godinu za otvaranje pucke kuhinje koju bi vodio Centar, a razmišljamo i o mogucnosti otvaranja skloništa za beskucnike kojih na podrucju Puljštine ima 20-ak, a koji bi bio pod našom ingerencijom, navela nam je Srdoc. (Borka PETROVIC, snimio D. ŠTIFANIC)

Rucak dostavlja i "Štiglic"

Pripremu i dostavu hrane, kao jedan od izvaninstitucionalnih oblika pomoci, pruža i Dom za starije i nemocne osobe "Alfredo Štiglic". Topli obrok pripremaju u vlastitoj kuhinji i na adrese korisnika dostavljaju svakoga dana, i blagdanom i vikendom. Prema rješenju pulskog Centra za socijalnu skrb, pravo na ovu uslugu ima šest korisnika dok 74 korisnika obrok placaju sami. Cijena rucka iznosi 28 kuna, što ispadne oko 840 kuna mjesecno, dok obrok bez dostave košta 17 kuna. Obrok tako dolazi uzeti osam Puljana, vecinom oni koji žive u blizini Doma, dok troje osoba svakodnevno ruca u restoranu Doma.


Podijeli: Facebook Twiter