Dosta je diskriminacije boraca NOB-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne možemo više podnositi diskriminaciju boraca NOB-a, porucio je u cetvrtak na sjednici županijskog Saveza antifašistickih boraca i antifašista njen predsjednik Tomislav Ravnic te dodao da su frustrirani zbog odnosa vlasti prema antifašistickim borcima i tradicijama NOB-a.

Trajno nezadovoljstvo boraca pojacale su izglasane izmjene Ustava, u kojima je navedeno da se država posebno skrbi za branitelje, hrvatske ratne vojne invalide, udovice i djecu poginulih hrvatskih branitelja, dok se NOR ne spominje.

- Nemamo ništa protiv toga da se Ustavom zaštite borci Domovinskog rata, ali ignoriranje boraca NOB-a znaci pljuvanje po Pazinskim odlukama i diskriminaciju žrtava NOB-a, kazao je Ravnic te dodao da je samo Istra u NOR-u dala 17 tisuca žrtava, što je više nego što ih je bilo u cjelokupnom Domovinskom ratu.

Borci su najavili da ce predsjedniku Sabora, premijerki i predsjedniku Republike poslati javno protestno pismo, a prijete i izlaskom s problemom na medunarodnu scenu.

?ani Levak iz poreckog UAB-a kazao je da su borci NOR-a stvorili hrvatsku državu, a borci Domovinskog rata je obranili. Edo Jerman iz buzetske udruge prozvao je saborske zastupnike iz Istre koji se prilikom izmjena Ustava nisu oglasili.

Martin Matoševic je kazao da na svibanjskoj svecanoj akademiji u povodu 65. obljetnice pobjede nad fašizmom u dvorani "Vatroslav Lisinski" nijednom nisu spomenuti Titovi partizani i Tito.

- Kakav je taj njihov antifašizam u kojem se ne spominje najzaslužnija historijska licnost koja je izvojevala pobjedu na ovim prostorima, pita se Matoševic.

Od Skupštine Istarske županije zahtijevaju da Rujanske odluke proglasi dogadajem 20. stoljeca.


Podijeli: Facebook Twiter