Dosta je bilo red carpet umjetnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prigodnom svecanošcu u Istarskoj sabornici otvoreno je 50. izdanje glasovitog Annalea, najstarije skupne izložbe suvremenog stvaralaštva u Hrvatskoj. Ovogodišnja izložba nosi naziv "Nitko nije siguran", a autorsku koncepciju potpisuje Slaven Tolj, istaknuti vizualni umjetnik, predstavnik nove vizualne prakse i hrvatski povjerenik za venecijanski Biennale prije pet godina.



U postav je uvrstio fotografije, plakate, videosnimke, instalacije, projekcije, uv printove, dvadeset stvaralaca i gradanskih inicijativa, umjetnike koji svojim stavom i svjetonazorom štite nastojanja inicijativa i kampanja gradana za ocuvanje javnog prostora. Stoga su najviše pažnje plijenili plakati Udruge za suvremenu umjetnost Kvart iz Splita, Muzej Kvart - Udruga mladih muzeologa Kontrakcija iz Zagreba, Gradanska inicijativa za Muzil "Volim Pulu", te Pravo na grad i Zelena akcija iz Zagreba na kojima su zabilježene njihove aktivnosti za ocuvanje javnog prostora.

Svoje radove predstavili su i umjetnici Ervin Babic, Pasko Burdelez, Ben Cain, Nemanja Cvijanovic, Boris Cvjetanovic, Tanja Dabo, Nermin Durakovic, Grupa ABS, Tina Gverovic, Ana Hušman, Siniša Labrovic, Ines Matijevic, Medika-Antibiotik, Kate Mijatovic, Ana Opalic, Zoran Pavelic, Ivana Pegan Bace, Luko Piplica, Tadej Pogacar i Ivona Vlašic. Vecina radova izložena je u Istarskoj sabornici i galeriji Zuccato, a manji dio u Maloj galeriji.



"Umjetnici, umjetnicke udruge i gradanske inicijative koje sudjeluju svojim angažmanom na ovoj izložbi ne parazitiraju na tudoj nesreci, ne crpe snagu na "atraktivnosti" teških socijalnih i društvenih tema, vec žive i rade svoju umjetnost i angažman na nacin kako jedino mogu i znaju djelujuci svakodnevno u neposrednoj životnoj okolini dijeleci sudbinu svoje zajednice.

Ova izložba reflektira stanje. Ugrožene su prije svega socijalne vrijednosti. Drugi odlucuju o našim sudbinama. Dosta nasilju nad javnim i privatnim prostorom. Dosta nam je superhik kulture i red carpet umjetnosti. Za ovu izložbu dobili smo javni prostor i imamo obvezu govoriti o dramaticnom kontekstu u kojem se izložba održava. Nitko nije siguran", napisao je Tolj u pratecem katalogu.

Kako je i istaknuo na otvaranju izložbe, želja je bila stvoriti projekt koji odgovara na pitanje kako umjetnost danas komunicira sa stvarnim prostorom, a odabrane su gradanske inicijative kao ogromna energija ljudi koje se, bez obzira na situaciju i pritiske kapitala, bore protiv negativnih trendova. Izložba se može pogledati do 12. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter