Došli Babi na rodendan unatoc recesiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko dvije tisuce pristaša Fikreta Abdica Babe u nedjelju je stiglo u Pulu u 37 autobusa da bi mu cestitali 71. rodendan. Kontroverzni poduzetnik iz Velike Kladuše u Puli služi 15-godišnju zatvorsku kaznu na koju je pravomocno osuden zbog ratnih zlocina tijekom 90-ih godina u Bosni.

Kao i svake godine, žitelji Cazinske krajine dolaze organizirano pred pulski zatvor da bi cestitali svom idolu Babi rodendan. Posjetile su ga delegacije sedam udruga iz Velike Kladuše te njegova rodbina. Prvi su bili clanovi njegove obitelji - tri kceri, sin, unuci i snaha. Kci Elvira Jelenovic je nakon posjeta novinarima rekla da je njezin Babo u izuzetno dobroj formi.

"Ova je posjeta svecanija od prijašnjih jer je deseta otkad je u zatvoru. Bili smo svi, što je jedinstvena prilika. Prije 15 dana je poslao pismo da ne dolazimo u ovakvom broju jer je recesija, no narod je odlucio ipak doci. Babo se osjeca dobro, ne žali se na tretman u zatvoru.

Nikad nije imao primjedbi ni na što u zatvoru i rekao nam je da se ne osjeca zatvorenim jer ionako ne priznaje ovu presudu. Zato ne koristi niti jednu pogodnost - ne koristi vikende i ništa što ga pripada. Babo je poslao Europskom sudu za ljudska prava da se preispita ta presuda, ali do danas nije dobio odgovora", rekla je Abdiceva kci Elvira.

Plato ispred bivše vojarne Karlo Rojc kao i prošlih je godina bio prepun Babinih pristaša, a vijorile su se i zastave stranke Demokratske narodne zajednice koja ima vecinu u Velikoj Kladuši. Planiran je bio dolazak 39 autobusa, no putem su se dva pokvarila te su se putnici ukrcali u ostale.

Pjesma i ples orili su se parkiralištem uz neizbježnu ikonografiju: portrete Fikreta Abdica i parole "Babo, sretan ti rodendan", "Mnogo je voda, samo je jedan Babo"…


Podijeli: Facebook Twiter