Došla ura da se pazi gdje se koje smeće meće

Dolazi doba novog poimanja otpada
Dolazi doba novog poimanja otpada

Prije dva tjedna na snagu je stupio Zakon o održivom gospodarenju otpadom, koji će građanima donijeti velike promjene. Prvenstveno se to odnosi na dosadašnje navike bacanja svog smeća u jednu kantu, jer novi zakon to više neće tolerirati.

- Usvajanjem ovog zakona usvojene su europske direktive kojima se u potpunosti mijenja pristup otpadu. Nekad smo otpad smatrali smećem te smatrali da je problem riješen i zaboravljen jednom kada ga ubacimo u kantu. Danas ćemo morati takvo razmišljanje i pristup u potpunosti mijenjati, tvrdi direktor pulskog komunalca Herculanee Igor Stari.

- Prihvaćanjem ovog zakona obvezali smo se da ćemo iz naše vrećice već u kući izdvojiti sve one sirovine koje se na neki način mogu ponovo iskoristiti, platiti točno onoliko koliko smo nekorisnog otpada napravili i odložiti ga na način da se i on iskoristi koliko je god to moguće, bilo izradom komposta iz organskog otpada, proizvodnjom zelene energije ili nešto drugo, kaže nadalje Stari.

- Trenutačno je u tijeku pilot-projekt u naselju sa višestambenim zgradama, u kojima smo individualizirali takozvane eko-boksove za svaki pojedini ulaz. Organiziran je i odvoz glomaznog otpada po pozivu, a do danas je proveden i veliki broj edukativnih akcija svih dobnih skupina, kaže on.

Na upit kako će izgledati budući način prikupljanja i obračuna cijene odvoza kućnog otpada veli da će se konkretni modeli načina izračuna dobiti tek donošenjem odredbi, pravilnika i uredbi, ali se zna da će se otpad obračunavati ili po volumenu, u početku, a potom po masi, a bit će definiran i broj ili frekvencija odvoza unutar svakog od tih modela. (piše N. SOFTIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter