Došla na pregled, a termin za - godinu dana!

Prosječno vrijeme čekanja na medicinske usluge u jedinoj istarskoj bolnici - 152 dana (D. MEMEDOVIĆ)
Prosječno vrijeme čekanja na medicinske usluge u jedinoj istarskoj bolnici - 152 dana (D. MEMEDOVIĆ)

Gotovo devet mjeseci morat će čekati pacijentica iz Istre na svoj prvi ultrazvuk srca u Općoj bolnici u Puli, proizlazi iz potvrde o narudžbi bolničke jedinice za centralno naručivanje koji nam je dostavila čitateljica.

- Evo dokaza o skraćivanju lista čekanja na pregled! Čekanje na prvi pregled je "samo" 266 dana! Koliko li je onda bilo prije skraćenja? Naš je ministar vrlo duhovit čovjek ili smo mi budale!, žali se gospođa koja se u pulsku bolnicu naručila 17. srpnja, a na red za ehokardiografiju će doći tek 9. travnja.

Kontaktirali smo pulsku bolnicu, gdje su i sami ostali iznenađeni datumom narudžbe za pacijenticu te su obećali pogledati o čemu se radi. Službeni odgovor čekamo, ali kako smo saznali već su kontaktirali gospođu.

No, nije to jedini slučaj nevjerojatno dugih lista čekanja za ultrazvučni pregled. Čak godinu dana trebala je čekati jedna pacijentica iz Pule na ultrazvuk štitnjače. Ispričala nam je da se naručila 4. studenog 2012. godine, a na red za UZV je trebala doći 8. studenog 2013.

- Bila sam sretna jer sam mislila da sam naručena već za četiri dana, nisam primijetila da je riječ o sljedećoj godini. Otišla sam na pregled, ali nisu me mogli naći u sistemu. Tada je sestra vidjela godinu, a i njoj je potom bilo čudno zbog čega toliko dugo moram čekati. No, što je, tu je.

Naručila sam se zatim na ultrazvuk u Rovinju, a tamo bih došla na red u travnju. Bolje nego u Puli, ali opet predugo za čekanje. Na kraju sam otišla kod privatnika. Kada je zdravlje u pitanju spremni ste platiti, kaže ova gospođa napominjući da je ovo bilo najduže što je trebala čekati na preglede u pulskoj bolnici te da su u prosjeku rokovi puno kraći. (piše M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter