Dosegnut dijamantni status eko škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Učenici i nastavnici Osnovne škole Monte Zaro danas su pjesmom, recitacijama i igrokazima svečano obilježili Dan škole koja na istom mjestu djeluje već 55 godina. Ravnateljica Branka Sironić podsjetila je na niz aktivnosti ove škole koja je 13. godinu zaredom obnovila međunarodni status eko škole, jedine takve u Puli, dosegnuvši dijamantni status. Tom su prigodom pulski gradonačelnik Boris Miletić i učenici u školskom dvorištu podigli zelenu zastavu, nakon čega su podijeljene zahvalnice đacima, suradnicima i "kumovima": tvrtkama, Turističkoj zajednici, institucijama Grada Pule, pa i našem listu, zaslužnim za realizaciju i promicanje brojnih aktivnosti. Osmaši Ive Cukerić i Martina Kaić proglašeni su najzarovcima.

Škola, među ostalim, promiče humanitarni rad, pa je tako u akciji za Školu u bolnici OŠ Izidora Kršnjavoga Zagreb za male hematološke bolesnike prikupila 9.000 kuna. Učenici su sudjelovali i na Festivalu znanosti te osvajali priznanja na raznim smotrama, dok su školske plesne skupine javno nastupile u povodu Svjetskog dana plesa. U školski je program, zahvaljujući učitelju Ivanu Iskri, uvedena robotika.   

- Za uspješnost mnogih projekata koje su izradili učenici uz pomoć mentora dobili smo nagrade i postizali zapažene međunarodne, državne i županijske rezultate. Ovogodišnji projektni dan Ribar plete mrižu svoju omogućio je učenicima da uočavaju i prepoznaju zdrav način življenja te u korelaciji s projektom zavičajne nastave steknu nova znanja. Škola je otvorena i za druga događanja koja omogućavaju atraktivnost nastave i uočavanje primjenjivosti naučenog u životu, kazala je Sironić. Navela je primjere suradnje s Arheološkim muzejom Istre, Glazbenom školom, Kinom Valli, Istarskim narodnim kazalištem, Društvom Naša djeca, Monte Librićem, kao i sudjelovanje u projektima male terenske nastave u svim razredima. Ovakve situacije učenici duže pamte i tako lakše i motiviranije uče, naglasila je ravnateljica, čestitavši đacima, učiteljima, roditeljima i stručnim suradnicima. 

Nakon svečanog programa posjetitelji su imali priliku razgledati izložbu učeničkih radova školske zadruge Eko znalci Montezarci.

Osnovnu školu Monte Zaro pohađa 240 učenika u 16 odjeljenja, u njoj je zaposleno 34 učitelja i suradnika, deset pomoćnika u nastavi, dok su dvije osobe na stručnom osposobljavanju. (Napisala i snimila Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)








Podijeli: Facebook Twiter