Dosad zaprimljena trecina poreznih prijava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poreznici su do sada zaprimili oko 382 tisuce prijava poreza na dohodak za prošlu godinu, od predvidenih oko 1,1 milijun, doznaje se u Ministarstvu financija koje je izvijestilo i da je Porezna uprava produžila rad podrucnih ureda i ispostava da bi se gradanima olakšalo podnošenje prijava u zakonom odredenom roku.

Rok za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak za prošlu godinu je 28. veljace u ponoc, a iz Ministarstva najavljuju da ce gradani prijave moci podnijeti u nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svome prebivalištu ili uobicajenom boravištu i u subotu, 26. veljace do 15 sati, a u ponedjeljak, 28. veljace, do 19 sati.

Godišnje prijave mogu poslati i poštom, i to preporuceno, a krajnji rok za takav nacin predaje je ponedjeljak, 28. veljace do ponoci.

Iz Ministarstva podsjecaju da su na internet stranicama Porezne uprave, http://www.porezna-uprava.hr/, upute za ispunjavanje prijave poreza na dohodak za 2010. i korisne informacije za popunjavanje prijava, a gradani informacije mogu dobiti i na dva besplatna telefona kontakt-centra Porezne uprave - 0800 66 99 33 (porezna oslobodenja, olakšice i porezno priznati izdaci za gradane) te 0800 1001 (prijava utaja poreza, neizdavanja racuna, rad na crno, drugi porezni prekršaji i pritužbe na rad službenika Porezne uprave).

Iz Ministarstva su još ranije najavili da ce obrada i verifikacija prijava ici uobicajenim tokom. Posljednjih godina bilo je uobicajeno i da prve isplate povrata poreza krenu u travnju. Prema ranije iznesenim procjenama, ocekuje se da ce na temelju godišnjih prijava poreza na dohodak za 2010. godinu biti izvršeno oko 1,7 milijardi kuna povrata poreza.

Gradani u godišnjim prijavama za prošlu godinu po zadnji put prijavljuju porezne olakšice za uplacene premije osiguranja, zdravstvene usluge i stambene potrebe, ali u upola manjem iznosu nego do sada, odnosno umjesto do 12 tisuca kuna u iznosu do šest tisuca kuna, i to samo za uplate izvršene do 30. lipnja 2010., što se dokazuje vjerodostojnim ispravama - racunima, potvrdama osiguravatelja i drugim ispravama propisanim Zakonom o porezu na dohodak i Pravilnikom o porezu na dohodak.

Naime, 1. srpnja 2010. stupile su na snagu izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima su ukinute porezne olakšice u iznosu do 12.000 kuna godišnje za uplacene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja, potom stvarne troškove zdravstvenih usluga (lijecnicki pregledi, dijagnosticke i laboratorijske pretrage, stomatološke usluge, lijekovi, ortopedska pomagala i slicno) te stambene potrebe (kupnju ili gradnju prvog stambenog prostora, održavanje postojeceg stambenog prostora i placenu slobodno ugovorenu najamninu).


Podijeli: Facebook Twiter