Dosad smo previše davali, a dobivali mrvice. To se mora promijeniti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ovo je šansa za Istru. Moglo bi se kazati da je to istarskih pet minuta. Povijesni trenutak, rekao je na Saboru IDS-a u utorak navecer predsjednik te stranke Ivan Jakovcic podnoseci izvještaj o rezultatima parlamentarnih izbora.

Pojasnio je da je šansa u tome što je došlo do promjene vlasti, od koje ocekuje uvažavanje potreba Istre, ali i referendum o ulasku u EU.

- Mijenja se Hrvatska. Zagreb i Bruxelles postaju adrese na kojima cemo moci pokucati i gdje ce nam biti otvorena vrata, rekao je Jakovcic. Pozvao je novu Vladu da odmah pocne realizirati kljucne projekte, državne i istarske.

- Istra je dosad previše davala, a pritom je dobivala mrvice. To se mora promijeniti. Istra mora biti u fokusu nove Vlade. Kao što sam Milanovicu rekao na skupu u Puli - od Vlade ne ocekujemo puno, ocekujemo sve. Vrijeme je da dobijemo sve, kazao je Jakovcic.

Istaknuo je da vjeruje u stabilnost nove Vlade. Medu kljucnim ljudima u strankama Kukuriku koalicije, po njegovim tvrdnjama, vladaju dobri odnosi. Zbog toga je iskazao i optimizam vezano uz iduce parlamentarne izbore i rekao da je "vrijeme za barem osam godina ove Vlade".

Podsjetio je na 18 godina HDZ-ove vladavine, koje su po njemu obilježene politickom nekorektnošcu, korupcijskim aferama i privatizacijskom pljackom. Vladi je sugerirao da je sada, u vrijeme krize, pravi cas za reforme. "Ako treba rezati, onda to treba uciniti odmah", rekao je.

Kao važnu temu istaknuo je i decentralizaciju, ali o njoj se više ne govori s prijašnjim žarom. Jakovcic smatra da ona treba biti fiskalna, a ne teritorijalna. No, napomenuo je da provodenje decentralizacije nije jednostavno, zbog nedostatka novca. Rekao je da u nju treba krenuti postupno.

Što se tice izbora, osim zadovoljstva rezultatima IDS-a, koji je ponovno osvojio tri saborska mandata, upozorio je na opasnost bipolarizacije. Rekao je da su izbori pokazali "djelomicnu rascjepkanost medu strankama" i dodao da u krizi jacaju radikalne politicke opcije.

Indikativno je da su sa scene, kako je ocijenio, nestale jake stranke, poput HSLS-a, HSS-a i HSP-a. Za Hrvatske laburiste i Nezavisnu listu Ivana Grubišica kazao je da su osvojili dio lijevog birackog tijela, dok se HDSSB pokazao kao jaka regionalna stranka, "s kojom IDS ne može biti partner", ali može razgovarati o decentralizaciji.

Clanovi Sabora ocekivano su dali podršku aktualnom predsjedništvu IDS-a. Od 128 prisutnih clanova, 119 njih vjeruje vodstvu, dok ih je tek sedam iskazalo nepovjerenje (dvoje ocito nije pristupilo glasanju, op. a.).

Spomenimo kao kuriozitet da je na Saboru stranke nakon prošlih parlamentarnih izbora 12 clanova bilo protiv ovog predsjedništva.

Osim za povjerenje, glasalo se i za novog clana predsjedništva. Obrazloženo je da je Marin Brkaric odstupio iz tog stranackog tijela zbog osobnih razloga (neslužbeno doznajemo da mu je ozbiljno narušeno zdravlje). Umjesto njega za novog je clana izabran Tulio Demetlika.


Zora rudi, Ostojic se budi

Osim Jakovcica, jedini govornik na Saboru IDS-a bio je Veljko Ostojic, koji se osvrnuo na svoje novo radno mjesto - ministar turizma. To ce ministarstvo, naglasio je, postati "mala istarska ambasada u Zagrebu", odnosno "bit ce otvoreno za sve vaše prijedloge", obecao je Ostojic clanovima IDS-a.

Podijelio je i svoja prva radna iskustva na ministarskom položaju.

- S nama svi komuniciraju s velikim respektom. Jutros sam na posao došao u 8.30. Rekli su mi da sam ministar i da ne trebam tako rano dolaziti. Objasnio sam im da cu prvi dolaziti i zadnji odlaziti. To je moja dužnost, najavio je Ostojic svoje radne aktivnosti.


Podijeli: Facebook Twiter