Dosad šest oboljelih u Puli i Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U protekla dva tjedna otkad su se oboljeli od gripe poceli prijavljivati Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, oboljelo je šest osoba - cetiri iz Pule, a dvije iz Umaga. Epidemiolozi u Zavodu isticu da je to tek pocetak i da prava gripa tek stiže.

- U prvom tjednu bila su dva slucaja, a sada ih je ukupno šest. Valja reci da su se u cjepivu nalazila tri soja, i to AH3N2, AH1N1 i B, dosad je u Hrvatskoj potvrdena prisutnost soja AH3N2 i B, a nije potvrdena prisutnost treceg soja AH1N1. Zanimljivo je napomenuti da soja AH3N2 zapravo u Hrvatskoj nije bilo protekle dvije godine, iako je prije toga cirkulirao gotovo 40 godina. Za sada ipak možemo reci da je takvo cirkuliranje virusa gripe ocekivano i da cemo i ubuduce tjedno pratiti njegovo kretanje u populaciji, istaknula je dr. Vlasta Skopljak, voditeljica epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Valja ponoviti da je ove godine u Istru stiglo tek nešto manje od 30 tisuca doza cjepiva i da su sve podijeljene lijecnicima obiteljske medicine koji su s cijepljenjem zapoceli pocetkom studenog lani.

S obzirom na to da je i u Europi dosad potvrdeno najviše virusa gripe tipa AH3N2, epidemiolozi na temelju toga predvidaju da ce ove godine prevladavati stari soj virusa, što znaci i nešto mirniju epidemiju. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter