Dosad samo 23 zahtjeva za legalizaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Upravni odjel za prostorno uredenje Grada Pule dosad su pristigla 23 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, izvijestio nas je procelnik Giordano Škuflic.

Prema nekim procjenama, u Puli postoji izmedu 400 i 500 bespravnih objekata koji cekaju legalizaciju. S obzirom na to da su dosad predana tek 23 zahtjeva, cini se da proces legalizacije nece teci tako lako kako su se mnogi bespravni graditelji nadali.

Naime, zahtjevu za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, koje je temelj za kasniju legalizaciju, bespravni graditelji dužni su priložiti niz dokumenata - geodetski elaborat za evidentiranje podataka o zgradama, ovjeren u nadležnom uredu za katastar (ukoliko zgrada nije u cijelosti evidentirana u katastarskom operatu), potom tri primjerka arhitektonskog snimka izvedenog stanja ovlaštenog arhitekta, dokaze o ispunjenom bitnom zahtjevu mehanicke otpornosti i stabilnosti izradene po ovlaštenom inženjeru gradevinarstva te uvjerenje policijske uprave o mjestu prebivališta do 21. lipnja.

Nadalje, potrebno je priložiti dokaze u svrhu obracuna naknade (izvod iz zemljišne knjige ili drugi odgovarajuci dokaz o pravu gradenja, sudsko rješenje, suglasnost suvlasnika, dokaz o vremenu gradenja). Takoder, potrebno je priložiti kopiju katastarskog plana (stari i novi premjer) te podatke o neposrednim susjedima. Kako je navedeno u obrascu zahtjeva, upravna pristojba i posebna upravna pristojba obracunat ce se prije izdavanja rješenja.

Posebna upravna pristojba je jedna od najspornijih tocaka novog Zakona o legalizaciji bespravnih objekata jer je bespravni graditelji naprosto nece morati platiti. Do donošenja novog zakona posebna upravna pristojba iznosila je 30 posto komunalnog doprinosa. Dosad su, naime, gradevine prije izdavanja rješenja o izvedenom stanju morale biti u skladu s prostornim planom, a posebna upravna pristojba zapravo je bila kazna jer se gradevina gradila bez papira. Sada se ta pristojba ne mora platiti i bespravni graditelji proci ce bolje od onih koji su gradili u skladu s prostornim planom, ali bez papira, i koji su tu kaznu platili. Bespravni graditelji platit ce samo komunalni i vodni doprinos te naknadu za zadržavanje nezakonito izgradene gradevine u prostoru.

Zahtjevi se mogu predati do kraja 2012. godine. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter