Dosad pronadene 53 krivotvorene putovnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacelnik Uprave kriminalisticke policije i pomocnik glavnoga ravnatelja policije Vitomir Bijelic izjavio je veceras u Ravnateljstvu policije da su hrvatske putovnice krivotvorene na atipican nacin koji do sada nije zabilježen na ovim prostorima.

Uz napomenu da dolazi izravno po obavljenoj policijskoj obradi osumnjicenih za krivotvorenje i trgovanje hrvatskim putovnicama, Bijelic je novinarima objasnio o kakvu se atipicnu krivotvorenju radi. Rekao je da su krivotvoritelji 'krali' identitet hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji ne prebivaju u Hrvatskoj vec u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH), a nisu imali putovnice.

Kljucna osoba skupine bio je 58-godišnji hrvatski državljanin s prebivalištem u BiH kojemu su se javljale kriminalne osobe koje su željele krivotvorene hrvatske putne isprave te su mu, uz dvije fotografije, davale i pola iznosa za putovnicu, cija je prosjecna cijena bila 10-ak tisuca eura.

Do sada su, dodao je, pronadene 53 krivotvorene hrvatske putovnice, a pretpostavlja se da ih ima još oko 50 pa se vec sada može reci da su krivotvoritelji 'zaradili' više od pola milijuna eura.

Nakon toga bi uslijedilo legitimno protokoliranje i izdavanje putovnica koja je glasila na stvarnu osobu, ali s fotografijom 'narucitelja' putovnice. Pri takvom postupku, rekao je Bijelic, nije moglo biti sumnje da je rijec o krivotvorenju, što je, napomenuo je, bilo moguce dok se nisu pocele izdavati elektronicke putovnice 1. listopada 2010. tako da je najveci broj putovnica krivotvoren u razdoblju od 2009. pa do listopada 2010.

Izjavio je da je šest uhicenih osoba u dobi od 31 do 58 godina, te da su medu njima i tri žene. Policija je za krivotvorenje i trgovinu hrvatskim putovnicama osumnjicila sedam osoba od kojih je šest privela danas prijepodne pritvorskom nadzorniku dok je za jednom raspisala tjeralicu.

Bijelic je najavio da ce protiv osumnjicenih biti podnesene kaznene prijave te da taj predmet prelazi u nadležnost USKOK-a.

Privedene osobe osumnjicene su za krivotvorenje i trgovanje hrvatskim putovnicama od kojih su neke završile kod pripadnika srbijanskog i crnogorskog podzemlja, medu ostalim i kod nekih clanova tzv. zemunskog klana.

Dvoje policajaca, državnu službenicu MUP-a, dvoje zaposlenika hrvatskog konzulata u Tuzli i jednog civila sumnjici se da su bili povezani s krivotvorenjem i trgovanjem hrvatskih putovnica. Za sudjelovanje u skupini krivotvoritelja i preprodavaca uz šest privedenih osoba osumnjicen je i srpski državljanin za kojim je raspisana tjeralica a kazneno je prijavljena i jedna nepoznata osoba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter