Dosad predano 6 kandidacijskih lista za euroizbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno izborno povjerenstvo (DIP) do danas poslijepodne zaprimilo je šest kandidacijskih lista za izbore za Europski parlament, a liste se primaju do sutra u ponoć.

Jučer je zajedničku listu kandidirala koalicija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Hrvatske stranke prava Ante Starčević (HSP AS) i Blok umirovljenici zajedno (BUZ).

Danas su pak predane dvije koalicijske liste: Socijaldemokratske partije (SDP), Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) te lista Akcije socijaldemokrata Hrvatske (ASH), Saveza za promjene (SP) i Stranke umirovljenika Hrvatske – Blok umirovljenici zajedno (SUH).

Samostalne kandidacijske liste predale su i dvije stranke – Hrvatska stranka prava (HSP) i Stranka umirovljenika (SU).

Hrvatski laburisti - stranka rada (HL) i koalicija Hrvatskoga demokratskog sabora Slavonije i Baranje (HDSSB) i Zelenih Hrvatske najavili su da će liste predati sutra.

Listu od 12 kandidata za zastupnike u Europskom parlamentu mogu kandidirati stranke i grupe građana koje sakupe najmanja 5.000 potpisa birača, a DIP-u ih mogu predati do sutra u ponoć.

DIP će potom imati 48 sati da provjeri valjanost kandidatura i objavi liste, a od ponoći 21. ožujka teče izborna promidžba, koja će trajati do 13. travnja, kada počinje izborna šutnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter