Dosad ni jedna primjedba za Kaštijun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec više od dva mjeseca gradani su mogli uputiti mišljenja i kritike na kreditiranje projekta županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, no kako doznajemo od direktorice tvrtke Kaštijun Vesne Dukic, dosad na njihovu adresu nije stigla niti jedna primjedba. Doduše, gradani vremena imaju do 14. studenog, kad završava postupak ocjenjivanja opravdanosti kredita koji se za izgradnju MBO postrojenja planira podici u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBOR). Unutar 120 dana, koliko traje postupak, gradani imaju priliku postavljati pitanja i uputiti primjedbe, a odgovore ce dobiti telefonom, e-mailom ili faksom.

S druge strane, neosporno je da je dinamika izgradnje centra sporovozna pa se vec više od sedam mjeseci, otkad je prvotno bilo najavljeno, išcekuje lokacijska dozvola. Dukic napominje da je zbog složenosti objekta, koji ukljucuje 20 gradevina i više modela financiranja, bilo nužno uskladiti i faze gradnje radi pojedinacnih gradevinskih i uporabnih dozvola te ce do kraja tjedna idejni projekt biti predan nadležnome ministarstvu. Doznajemo da je tvrtki Kaštijun stigla suglasnost Ministarstva gospodarstva za proizvodnju elektricne energije iz otpada, tzv. zelene struje. Ovih je dana izdano rješenje za izgradnju elektrane planirane snage 0,9 megavata na lokaciji centra, a time se projekt, kao i njegov nositelj, može upisati u registar projekata i postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije te povlaštenih proizvodaca.

Dukic smo pitali koliko tocno iznosi zajam zatražen od EBOR-a te što ce se dogoditi ako ga banka ne odobri. "U mandatnom pismu planirani zajam EBOR-a bio je 14 milijuna eura, a izradom studije izvedivosti i procijenjene investicijske vrijednosti dobiven je iznos od 19,9 milijuna eura bez PDV-a. To se odnosi na izradu glavnog i izvedbenog projekta, izgradnju postrojenja za MBO s pripadajucom infrastrukturom te nadzor radova. Napominjem da ce se po odobravanju kredita potpisati sporazum o financiranju, a ugovor o kreditu bit ce potpisan nakon provedbe medunarodnih natjecaja za projektiranje i gradnju. Njegova visina bit ce definirana najpovoljnijim ponudama na tim natjecajima", rekla je Dukic te napomenula da ce se u slucaju neodobravanja kredita razmotriti drugi nacini financiranja, sredstva iz proracuna te drugi komercijalni krediti, o cemu ce odluku donijeti Skupština društva.


Podijeli: Facebook Twiter