Dosad najmasovniji prosvjed

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od deset tisuca prosvjednika okupilo se na antivladinim demonstracijama u subotu u Zagrebu, tako da se ipak radilo o najmasovnijim prosvjedima dosad, kako su i najavljivani. Ono što je bilo razlicito od dosadašnjih «šetajucih» prosvjeda jeste veliki broj policajaca, koji su gotovo okupirali grad. MUP je digao cak i policijski helikopter, plašeci se valjda nekog nasilnog scenarija.

Prosvjedi su održani po 13. put u posljednja 24 dana, a ljudi su se najprije okupili na Trgu bana Jelacica, iako je dio zbog neorganiziranosti prvo otišao do Cvjetnog trga, dosadašnje lokacije prosvjeda. Uslijedila je, negdje oko 18.30 sati, šetnja najprije do središnjice HDZ-a, gdje su se uzvikivale poznate parole: "Dolje HDZ", "Lopovi! Lopovi!", a zamijecen je i transparent "Jaca Amsterdam - mucko dubre". Jedan od demonstranata pokušao je položiti vijenac ispred ulaza u HDZ, ali mu policija nije dopustila pristup. Prosvjednici su odšetali do obližnjeg stana potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, kojem su neko vrijeme "pjevali podoknice". Uslijedila je poznata šetnja Šubicevom ulicom prema jugu.

Tijekom dana ponovno je uhicen Ivan Pernar. Davao je izjavu slovenskoj televizijskoj ekipi na Markovu trgu, a buduci da mu za taj prostor još uvijek vrijedi zabrana pristupa, policija ga je privela. Na prosvjed su tako stigli drugi clanovi njegove obitelji. Otac Hrvoje, inace hrvatski branitelj, kazao je da je sramota da njegov sin, rodeni Zagrepcanin, ne smije hodati gradom.



Oko 19 sati su se na Cvjetnom trgu skupili i Bad Blue Boysi, koji i dalje bojkotiraju odlazak na "Dinamove" utakmice. Bilo ih je nekoliko stotina i nisu pokazivali intenciju spajanja s antivladinim prosvjedima. Oko 20 sati su krenuli prema Tkalcicevoj ulici, gdje su namjeravali gledati nogometni derbi, a neki od voda su ih pozvali da sve bude u miru, samo s glasnom pjesmom. U tom ih je trenutku bilo vec do tisucu.


Podijeli: Facebook Twiter