Dosad 200.000 Rusa pred relikvijom plodnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 200.000 ruskih hodocasnika poklonilo se pred pravoslavnom relikvijom plodnosti izloženoj zadnja tri dana u Moskvi, a 52 osobe hospitalizirane su nakon dugih sati cekanja na hladnoci da je vide.

Tisuce Rusa i dalje stoji u redu kako bi vidjeli "Pojas Djevice Marije" koji je od nedjelje izložen u katedrali Krista Spasitelja, rekao je na ruskom radiju RSN Juri Artjuk, zadužen za docek relikvije koja se inace cuva u jednom grckom manastiru na planini Atosu.

Hodocasnici prosjecno cekaju izmedu 12 i 15 sati po hladnom vremenu. U srijedu ujutro je u Moskvi izmjereno -11 stupnjeva C.

Ukupno je 384 ljudi zatražilo pomoc, a 52 ih je hospitalizirano, posebice zbog srcanih problema, rekla je glasnogovornica ministarstava zdravstva Inga Tokmanceva, prenosi agencija Ria-Novosti. Svjedoci su istaknuli da je dvadesetak kola hitne pomoci stalno parkirano ispred katedrale.

Hodocasnicima ministarstvo za izvanredna stanja besplatno dijeli toplu hranu i oni se imaju priliku ugrijati u nekoliko desetaka autobusa parkiranih u okolici, ali zbog straha da ce izgubiti mjesto u redu, veliki broj ih ne koristi te mogucnosti.

Pojas Djevice Marije, koji se cuva u manastiru Vatopediju u koji je ženama zabranjen pristup, posuden je Rusiji. Relikvija posjeduje "zacudujucu snagu i pomaže plodnosti", piše na internetskoj stranici ruske vlade. Njezino izlaganje u Moskvi posljednja je etapa turneje relikvije po Rusiji. Ukupno ju je u 14 gradova pogledalo oko dva milijuna ljudi. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter