Doris Pack šokirana optužbama za favoriziranje HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnica Europskog parlamenta iz njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Doris Pack reagirala je u četvrtak na optužbe za stranačku pristranost u korist HDZ-a.

"Šokiralo me je kad sam u hrvatskim dnevnim novinama pročitala članak koji me optužuje za politički favoritizam. Još me je više užasnulo kad sam saznala da te optužbe dolaze od hrvatske vlade", rekla je Doris Pack i pisanoj izjavi, reagirajući na članak u Jutarnjem listu.

"Dugi niz godina pratim Hrvatsku. Pratila sam je prije njezine neovisnosti, za vrijeme rata i tijekom njezina europskog puta. Cijelo to vrijeme nikad se nisam bojala iznositi kritike. Podsjećam sadašnju vladu da je tijekom 17 godina u posljednjih 21 godinu HDZ bio na vlasti u Hrvatskoj. Svakako sam bila mnogo kritičnija prema HDZ-ovim vladama zato što je njihov zadatak, vođenje i završetak pregovora, bio odviše važan da se shvati olako", ističe Pack.

Pack se u svojoj izjavi osvrnula i na izjave dvojice njemačkih političara, ne spominjući im imena, a koji su nakon objave izvješća o monitoringu, izjavili da Hrvatska nije spremna. 

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert iz CDU-a i predsjednik Odbora za europske poslove Gunther Krichbaum izjavili su da Hrvatska nije spremna za članstvo i da ne bi trebalo ponoviti pogreške učinjene s Bugarskom i Rumunjskom.

"Moje izjave o napretku Hrvatske bile su zapravo potpuno oprečne izjavama dvojice njemačke gospode. Za Hrvatsku je monitoring normalna situacija između završetka pregovora i datuma pristupanja. On je zamišljen da vladi pomogne dovršiti preostale zadaće ako ih ima. Hrvatska se ne može uspoređivati s drugim zemljama i ne smije ispaštati za tuđe grijehe. Ali mora napraviti svoj posao prije pristupanja. To je jednostavno tako", rekla je.

"Htjela bih predložiti sadašnjoj vladi, a i dvojici njemačke gospode, kako bi im bilo dobro da pročitaju izvješće o monitoringu jer u njemu sve piše. Nema potrebe za tumačenjima. A osobito nema potrebe za traženje izgovora poput današnjeg članka koji napada nekoga tko je bio prijatelj Hrvatske dugi niz godina", zaključila je Pack. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter